50 jaar NVvA

Dit jaar is het een halve eeuw geleden dat de NVvA werd opgericht. Een mijlpaal waar we met alle leden en partners bij stil willen staan. 2021 wordt het jaar waarin we dit gaan vieren. We kijken terug naar het begin en alles wat er gebeurd is in deze 50 jaar, maar kijken ook zeker vooruit.

Het gouden jubileum wordt aan het eind van dit jaar gevierd met een groots event. Maar gelukkig hoeven de leden niet te wachten tot de officiële viering, want door het jaar heen gaan wij vijftig kleine feestjes vieren met leuke verrassingen en presentjes voor de leden. Vanaf cadeau nummer 1 (de geheel vernieuwde website https://www.arbeidsdeskundigen.nl/) tot en met cadeau nummer 50, het feestelijke jubileum event. Via de nieuwsbrief en de website houden we jullie op de hoogte!

1/50
Nieuwe website arbeidsdeskundigen.nl
'Alles voor de arbeidsdeskundige’, is het motto van de geheel vernieuwde website arbeidsdeskundigen.nl. En daarmee is niets te veel gezegd: de site is super overzichtelijk én compleet. De homepage bestaat uit tegels die je direct leiden naar uiteenlopende thema’s of onderwerpen. Zo kun je in een muisklik naar het laatste nieuws, evenementen, de AD Academie, de AKC kennisbank, het SRA-register of het vrijwel complete digitale archief van AD Visie. Ook zijn er rechtstreekse links met de online producten van AKC zoals de keuzetool arbeidsflexibiliteit en de Kennisbibliotheek Chronisch Werkt.

2/50
NVvA 50 jaar 'Beschouwingen op het vak'
Nummer 2 van 50! Beschouwingen op arbeid en het vak; de eerste in de reeks is van Simon van Driel, Voorzitter Raad van Advies NVvA. 

3/50
500 gratis scholingstrajecten. Maak je cliënt enthousiast!
In het kader van het 50-jarig jubileum biedt de NVvA samen met organisatieadvies- en trainingsbureau TWST maar liefst 500 gratis online scholingstrajecten aan. Ben jij arbeidsdeskundige en heb jij cliënten die zich willen ontwikkelen? Ga dan snel naar https://www.twst.nl/school/nlleertdoor-arbeidskundigen/ en maak jouw kandidaat enthousiast om zich aan te melden voor een van de GRATIS online scholingstrajecten (t.w.v. € 695). Wees snel, want op=op.

4/50
AD Visie 1
Het gouden jubileum vieren we aan het eind van dit jaar met een groots evenement, hopelijk live. Gelukkig hoeven de leden niet te wachten tot het einde van het jaar. Het hele jaar vieren wij dit met speciale evenementen, acties en verrassingen; vanaf de eerste stap - een geheel vernieuwde website https://www.arbeidsdeskundigen.nl/ - tot en met de vijftigste. Met als hoogtepunt een feestelijk congres in november.

5/50
NVvA 50 jaar 'Beschouwingen op het vak'
Nummer 5 van 50! Beschouwingen op arbeid en het vak; de tweede in de reeks van beschouwingen is van Erik Groot, Algemene Werkgeversvereniging Nederland (AWVN).

6/50
NVvA 50 jaar 'Beschouwingen op het vak'
Nummer 6 van 50! Beschouwingen op arbeid en het vak; de derde in de reeks van beschouwingen is van Amma Asante, voorzitter van de Landelijke Cliëntenraad (LCR).

7/50
Jarige NVvA trakteert op taart!
Onder het motto 'Wie jarig is trakteert!, zouden we natuurlijk het liefst samen taart eten tijdens een fysieke bijeenkomst. Dat lukt helaas niet dit voorjaar. Maar we hebben een even leuk als briljant alternatief: nummer 7/50 is een slagroomtaart pakket waarmee - ook de onervaren thuisbakker - een heerlijke taart kan maken!

8/50
AD Visie 2
Het is inmiddels bekend, maar voor degenen die het ontgaan is: dit jaar bestaan we als vereniging 50 jaar! Een bijzondere mijlpaal waar we dit jaar met alle leden en partners van onze vereniging bij willen stilstaan. Geniet van de vele activiteiten en acties die we gedurende het jaar voor jullie hebben. Houd hiervoor de nieuwsbrief en de website goed in de gaten!

9/50
"We zijn 50 jaar jong!"
Zaterdag 8 mei is het precies 50 jaar geleden dat de NVvA werd opgericht. Bekijk hier de online toespraak van NVvA-voorzitter Bert van Swam, waarin hij alle leden feliciteert met dit bijzondere jubileum. En zie ook meteen wat het resultaat is van zijn versierde verjaardagstaart met het jubileum slagroomtaartenpakket!

10/50
Download nu de NVvA-app!
Hij is er! De gloednieuwe NVvA-app is vanaf nu te downloaden in de Appstore of op Google Play. Lees het laatste arbeidsdeskundig nieuws, blijf op de hoogte van de komende evenementen en ontvang pushberichten als er iets belangrijks te melden is vanuit de vereniging. De app is volop in ontwikkeling, maar de basis staat! Nieuwe functies zullen de komende tijd, stap voor stap worden toegevoegd.

Download hier in Google Play of vind hem in de App Store.

11/50
Bloemen voor het nieuwste NVvA-lid
Kim is 26 en daarmee een van de jongste en nieuwste leden van de NVvA. Ze rondde op 25-jarige leeftijd de opleiding tot arbeidsdeskundige af en wordt nu bij arbeidsdeskundig Bureau Radar verder opgeleid tot letselschade arbeidsdeskundige. Lidmaatschap van de NVvA is voor haar vanzelfsprekend: “Ik ben lid van de NVvA omdat ik mijn kennis en netwerk als professional kan uitbreiden via de diverse platforms en de verschillende expertises. Daarnaast vind ik het belangrijk dat de kwaliteit en ontwikkeling van het beroep arbeidsdeskundige hoog blijft. Ook daar heb je de beroepsvereniging voor nodig.”

12/50
Bloemen voor het langst aangesloten NVvA-lid
Ap Peters (76) is misschien niet het oudste lid van de NVvA maar hij is wel het langst aangesloten bij de NVvA. “Ik trad in 1973 in dienst bij de GMD en ben toen vrij snel lid geworden van de NVvA”, zo herinnert hij zich. Ap is nog steeds actief in een stichting voor veilig rolstoelvervoer (www.vastisbeter.nl) en leergierig op het terrein van advisering over voorzieningen. “Daarom blijf ik graag op de hoogte van arbeidsdeskundige ontwikkelingen en ben ik nog altijd lid van de NVvA”.

13/50
Bloemen voor het 50-jarige NVvA-lid
De derde arbeidsdeskundige die bloemen kreeg, was Maarten Brans. Hij werkt bij Elabo en werd op 4 mei 50. Hij is daarmee even oud/jong als de vereniging, waaraan hij veel waarde hecht. “Met name en vooral om op de hoogte te blijven van allerlei nieuws en ontwikkelingen binnen het vak.” Een uitgebreid interview met alle drie de arbeidsdeskundigen verschijnt in de jubileumeditie van AD Visie.

14/50
Aandacht voor arbeidsdeskundigen in het Algemeen Dagblad
Afgelopen donderdag verscheen in het Algemeen Dagblad een opiniestuk waarin NVvA-voorzitter Bert van Swam een lans breekt voor arbeidsdeskundige inzet in het sociaal domein. Onder de kop ‘Gemeenten laten kans op expertise vaak lopen’, schrijft hij dat gemeenten nog te weinig gebruik maken van arbeidsdeskundige expertise. Ook legt hij uit waarom die inzet nodig is om met name moeilijk bemiddelbare cliënten een duurzame plek op de arbeidsmarkt te geven.

15/50
Webinar 'De AD van de Toekomst'- 8 juni 2021
Hoe ziet de toekomst van de arbeidsdeskundige eruit? En welke stappen kunnen wij als beroepsgroep zetten om klaar te zijn voor deze toekomst? Arbeidsdeskundigen uit de praktijk en wetenschappers betrokken bij het arbeidsdeskundig vak, geven tijdens dit webinar hun visie op de ontwikkelingen in het vak en schetsen zo een toekomstbeeld. Aan tafel Roland Blonk, Shirley Oomens, Yvette van Woerkom en Erwin Audenaerde. Anneke van der Giezen leidt de discussie.

16/50
NVvA 50 Jaar 'Beschouwingen op het vak'
In 2021 is het een halve eeuw geleden dat de NVvA werd opgericht. Dit vieren we door 50 keer aandacht te schenken aan het jubileum. En hier is nummer 16 van 50! Beschouwingen op arbeid en het vak; de vierde in de reeks van beschouwingen is van Marjolein ten Hoonte, directeur arbeidsmarkt en MVO bij Randstad Groep Nederland.

17/50
NVvA 50 Jaar 'Beschouwingen op het vak'
In 2021 is het een halve eeuw geleden dat de NVvA werd opgericht. Dit vieren we door 50 keer aandacht te schenken aan het jubileum. En hier is nummer 17 van 50! Beschouwingen op arbeid en het vak; de vijfde in de reeks van beschouwingen is van Tof Thissen, algemeen directeur van de divisie WERKbedrijf van UWV.

18/50
NVvA 50 Jaar 'Beschouwingen op het vak'
In 2021 is het een halve eeuw geleden dat de NVvA werd opgericht. Dit vieren we door 50 keer aandacht te schenken aan het jubileum. En hier is nummer 18 van 50! Beschouwingen op arbeid en het vak; de zesde in de reeks van beschouwingen is van Lex Burdorf, hoofd van de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg van het Erasmus MC.

19/50
Beroepsnorm boekje
Ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum is de geactualiseerde beroepsnorm verschenen in een handzaam boekje. Alle leden hebben de uitgave, samen met de jubileumeditie van AD Visie, thuisgestuurd gekregen. De geactualiseerde beroepsnorm staat nu ook online. Op de NVvA-website zijn bovendien ook alle bijlagen te benaderen. Het staat iedereen vrij om zowel het boekje als de bijlagen te delen of ernaar te verwijzen. 

20/50
Jubileum AD Visie
De jubileum editie van AD Visie was een heel speciale: op 52 pagina’s werden het verleden, heden en vooral de toekomst van het arbeidsdeskundig vak uitgebreid belicht. Op de voor- en achterpagina sierden foto’s van de allermooiste resultaten van de jubileum taartenactie waaraan ruim 500 arbeidsdeskundigen meededen!

21/50
De NVvA 50 jaar Spotify-playlist 'Mens, werk en inkomen'
Speciaal voor dit jubileum hebben we een eigen Spotify-playlist samengesteld. Een zeer diverse lijst met nummers over de centrale thema's Mens, Werk en Inkomen. 50 van de meest diverse nummers die we hebben kunnen vinden. Van Michael Jackson tot Rihanna. Van Dire Straits tot Lil’ Kleine en van Men at Work tot Wim Sonneveld.

22/50
Gratis het Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO) proberen
Het Platform Zelfstandige Ondernemers en de NVvA hebben afspraken gemaakt zodat zelfstandige arbeidsdeskundigen zich via de NVvA collectief (en daardoor veel goedkoper) kunnen aansluiten bij PZO. Voor € 30,00 per jaar ben je lid van PZO en dat betekent ruim € 100,00 voordeel! Je kunt je eenvoudig aanmelden via het NVvA-secretariaat. Tot eind 2021 ben je zelfs gratis lid, daarna betaal je € 30,00 per jaar in plaats van € 135,00. Wil je na dit half jaar geen gebruik maken van het lidmaatschap, dan zeg je gewoon weer op via de NVvA.

23/50
De AD-Podcast!
Het jubileum jaar is er ook één waarin we nieuwe dingen proberen. De AD-podcast bijvoorbeeld, een podcast van, voor en over ons vak. Met verschillende invalshoeken, thema’s en sprekers. We zullen regelmatig nieuwe podcasts op de AD Academie plaatsen die je overal en op elk moment kunt beluisteren. De eerste podcast gaat over arbeidsdeskundige in opleiding Marja Verheijen.

24/50
Slogan wedstrijd! 'De arbeidsdeskundige van de toekomst'
In 2021 is het een halve eeuw geleden dat de NVvA werd opgericht. Dit vieren we door 50 keer aandacht te schenken aan het jubileum. Nummer 24 van 50: Wie bedenkt de beste slogan voor ons thema ‘De arbeidsdeskundige van de toekomst’?

25/50
De AD Zomeracademie!
Onze eigen AD Academie staat bol van de vakinhoudelijke content. Maar omdat we dit jaar een bijzonder jubileum vieren hebben we voor alle leden nu een speciaal zomeraanbod: tot 8 september kun je op de AD Academie ook terecht voor een spoedcursus Italiaans of Spaans, een cursus digitale fotografie of webinars over tot rust komen. Dit speciale aanbod is tot stand gekomen in samenwerking met Skills Town. Neem deze zomer de tijd voor je mentale fitheid of volg de cursussen gewoon omdat je het leuk vindt. Neem snel een kijkje, want tot 8 september is er nog veel meer te vinden en te beleven op de AD Zomeracademie. 

26/50
7 september lunch webinar 'AD Assist'
In 2021 is het een halve eeuw geleden dat de NVvA werd opgericht. Dit vieren we door 50 keer aandacht te schenken aan het jubileum. Nummer 26 van 50: lunch webinar 'AD Assist'! AD Assist is voor het eerst gepresenteerd tijdens het NVvA & AKC Najaarscongres 2020. Inmiddels staat de tool op het punt om in de praktijk uitgerold te worden. We nodigen je van harte uit om bij de lancering te zijn tijdens het lunch webinar op dinsdag 7 september.

27/50
AD Podcast 3: Tof Thissen (UWV WERKbedrijf)
De NVvA besteedt dit jaar extra aandacht aan de toekomst van arbeid en ons vak. In dat kader vragen we prominente wetenschappers, politici en mensen uit verschillende maatschappelijk relevante organisaties om hun visie te geven op de ontwikkelingen in deze turbulente tijd. Dit keer: Tof Thissen, directeur UWV WERKbedrijf.

28/50
Onze vereniging kan niet draaien zonder de hulp van onze leden. Om hen te bedanken voor alle tijd en energie die ze in de vereniging steken, organiseren we op 22 september een actieve ledendag met live muziek, lekker eten en gezelligheid. De uitnodigingen hiervoor zijn inmiddels verzonden. Aanmelden kan tot 15/9 via het secretariaat.

29/50
AD Podcast 4: Marjolein ten Hoonte (Randstad)
Dit keer in de podcast: Marjolein ten Hoonte, directeur Arbeidsmarkt en MVO bij Randstad. Werk als houvast staat onder druk. Wat betekent dit voor de arbeidsdeskundigen? Wat is het toekomstperspectief voor de mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt? En welke stappen moeten en kunnen wij als beroepsgroep zetten om een positieve bijdrage te leveren? Marjolein doet een oproep aan de arbeidsdeskundige om meer preventief te werk te gaan.

30/50
NVvA Pubquiz
Een bijzondere manier om stil te staan bij het jubileum; een Pubquiz waarbij we met elkaar de strijd aan gaan. Dit is de kans om te laten zien wat je in huis hebt! Algemene kennis, maar uiteraard ook veel vragen over ons mooie vak. Wie presteert goed onder druk en durft zijn kennis te meten met de collega’s. Iets waar we nog lang over zullen napraten. 
De drie beste quizzers zijn:
1. Aafke Prinsen
2. Ria de Jong - Limburg
3. Veerle Tijssen - Ter Horst

31/50
AD Visie 4

32/50
AD Podcast 5: Lex Burdorf, Erasmus MC
Lex praat vol overtuiging over 'arbeid als medicijn' en 'gezondheid is geen individuele keuze’. Hij benoemt de waarde van werk en het effect op de gezondheid. Voor arbeidsdeskundigen ziet hij een rol in het beïnvloeden van beleidsmakers door onze stem krachtig te laten horen. Immers één van onze taken is mensen buiten het arbeidsproces te begeleiden naar passend werk.

33/50
De impact van Covid-19 op werk en arbeidsdeskundig handelen
Corona heeft een enorme impact op de samenleving en bovendien zijn de langetermijngevolgen nog niet te overzien. Een ding is zeker: ook arbeidsdeskundigen krijgen in toenemende mate met gevolgen van corona te maken. Daarom gaat de NVvA kennis over de impact van Covid-19 op werk en arbeidsdeskundig handelen verzamelen. De reeks vind je op de AD Academie.

34/50
Feestelijke traktatie
In 2021 is het een halve eeuw geleden dat de NVvA werd opgericht. Dit vieren we door 50 keer aandacht te schenken aan het jubileum. Bij de eerste live/hybride platform- en regiobijeenkomsten van dit jaar wordt daarom taart uitgedeeld. De eerste keer gebeurde dit bij Regio West op 23 september. 
  

35/50
Feestelijke traktatie
In 2021 is het een halve eeuw geleden dat de NVvA werd opgericht. Dit vieren we door 50 keer aandacht te schenken aan het jubileum. Bij de eerste live/hybride platform- en regiobijeenkomsten van dit jaar wordt daarom taart uitgedeeld. De tweede keer geneurde dit bij Platform Sociaal Domein op 6 oktober.

36/50
AD Podcast 6: Erik Groot (AWVN)
De NVvA besteedt dit jaar extra aandacht aan de toekomst van arbeid en ons vak. In dat kader vragen we prominente wetenschappers, politici en mensen uit verschillende maatschappelijk relevante organisaties om hun visie te geven op de ontwikkelingen in deze turbulente tijd. Dit keer: Erik Groot (AWVN).

37/50
Feestelijke traktatie
In 2021 is het een halve eeuw geleden dat de NVvA werd opgericht. Dit vieren we door 50 keer aandacht te schenken aan het jubileum. Bij de eerste live/hybride platform- en regiobijeenkomsten van dit jaar wordt daarom taart uitgedeeld. De derde keer gebeurde dit bij Platform AD11 op 13 oktober.


38/50 
AD Podcast: Simon van Driel
Tijdens dit interview vertelt Simon hoe deze tijd van verwarring kan leiden tot wantrouwen en een tweedeling in de samenleving. Hij houdt een pleidooi om te zorgen voor een samenleving die iedereen een waardevolle plaats geeft en niemand uitsluit. De arbeidsdeskundige kan hieraan een belangrijke bijdrage leveren. 

39/50
Feestelijke traktatie
In 2021 is het een halve eeuw geleden dat de NVvA werd opgericht. Dit vieren we door 50 keer aandacht te schenken aan het jubileum. Bij de eerste live/hybride platform- en regiobijeenkomsten van dit jaar wordt daarom taart uitgedeeld. De vierde keer gebeurde dit bij het overleg met de opleiders.

40/50
Nieuwe editie 'Omgaan met Passende arbeid'
50 keer besteedt de NVvA dit jaar aandacht aan het 50-jarig jubileum van de vereniging. Nummer 40 van 50 is een gloednieuwe editie van het boekje 'Omgaan met Passende arbeid door arbeidsdeskundigen in het civielrecht'. 

41/50
Een verkenning naar de arbeidsdeskundige van de toekomst
In 2021 is het een halve eeuw geleden dat de NVvA werd opgericht. Dit vieren we door 50 keer aandacht te schenken aan het jubileum. De NVvA nodigde het AKC uit om op basis van door de NVvA aangeleverd materiaal (o.a. beschouwingen en podcasts op de AD Academie) een verkenning te doen naar de arbeidsdeskundige van de toekomst. Daarnaast heeft het AKC hierover gesprekken gevoerd met diverse andere partijen. De resultaten zijn aangeboden aan het bestuur van de NVvA in het rapport ‘Een verkenning naar de toekomst van het arbeidsdeskundige vak’. In de komende periode gaan wij met dit thema aan de slag. 

42/50

Van harte gefeliciteerd
50 keer besteedt de NVvA dit jaar aandacht aan het 50-jarig jubileum van de vereniging. Nummer 42 van 50 is een filmpje met stakeholders, opleiders, belangrijke partners en bekende Nederlanders die de NVvA en alle arbeidsdeskundigen feliciteren met het 50-jarig bestaan. Dit filmpje is getoond op het jubileumcongres in het Beatrix Theater in Utrecht.

43/50
AD Podcast: Amma Assante
Dit keer: Amma Asante van de Landelijke Cliëntenraad. Wil je meer weten over de Landelijke Cliëntenraad (LCR) en over Amma? Luister dan naar deze podcast. Naast het belang van technologische innovatie vertelt zij welke aspecten volgens haar belangrijk zijn bij de herdefiniëring van arbeid, vanuit cliëntperspectief.

44/50
Webinar Monique van de Graaf
Na twee jaar ziekte vervalt in beginsel het opzegverbod tijdens ziekte. In welke situaties kan er overgegaan worden tot beëindiging van het dienstverband en hoe zit het dan met de financiële afwikkeling waar het gaat om de transitievergoeding? Op 24 november om 13.00 uur geeft arbeidsjurist en arbeidsdeskundige Monique van de Graaf antwoord op deze vragen tijdens een webinar in de AD Academie. 

45/50
Feestelijke traktatie
In 2021 is het een halve eeuw geleden dat de NVvA werd opgericht. Dit vieren we door 50 keer aandacht te schenken aan het jubileum. Door corona zijn een aantal live activiteiten niet doorgegaan. Daarom een voucher voor de eerstvolgende keer dat er een live/hybride platform- en/of regiobijeenkomst wordt georganiseerd, dan wordt er alsnog taart uitgedeeld.

46/50
AD Visie 5

47/50
Nummer 47/50 is een korte terugblik op ons jubileumcongres. Een aftermovie gemaakt door Kees Hoogeveen. Waarbij de sfeer van het congres weer even terug komt. Ook benieuwd naar de inhoudelijke bijdragen tijdens het congres, kijk dan op de AD Academie of gebruik de links in het nieuwsbericht

48/50 
De driehoek - een film over de NVvA - het AKC en de SRA
Nummer 48 van 50 in het jubileumjaar is een film over de toekomst van het vak. Met wie kan je beter een gesprek aangaan over de toekomst van de arbeidsdeskundige dan met drie belangrijke spelers in dit veld. We nodigden de voorzitters uit voor een interview en een gesprek met elkaar. Namens de NVvA: Bert van Swam; namens het AKC: Hans Spigt en namens de SRA: Jamila Tourabi. Iedere voorzitter kreeg een aantal vragen vooraf toegestuurd ter voorbereiding op het interview. Na de (solo)interviews volgde een gezamenlijk gesprek aan de hand van stellingen. 'Samen maken we de toekomt en zijn we de driehoek van ons vak'. 

49/50
De beste wensen voor 2022!
In 1971 is de NVvA opgericht. Ons vijftigjarig bestaan is een mijlpaal waar we dit jaar met alle leden en partners bij hebben stil gestaan. Vanaf het eerste cadeau - de geheel vernieuwde website - tot en met het vijftigste; het feestelijk jubileumcongres in november. We kijken met veel plezier terug op dit bijzondere jaar. Vandaag, oudjaarsdag, sluiten we af met de allerlaatste activiteit in dit jubileumjaar; een korte animatie. Klik op de link of op de afbeelding om de film te bekijken.


50/50
Het Jubileumcongres
Tijdens het jubileumcongres van 11-11-2021 richtten we ons op de toekomst van arbeidsdeskundigen, mens en werk, waarbij zowel de praktijk als de wetenschap aan bod kwam. De sprekers namen je mee op het gebied van arbeid, de mens, futuristische voorzieningen, onderzoeken, beleid, sociale interactie en maatwerk. Alle sprekers van het congres staan nu op de AD Academie. Je vindt ze in de AD Essentials of bij elkaar als leerlijn jubileumcongres 2021. Klik hier voor meer informatie.