Het UWV staat voor de uitdaging om zijn dienstverlening te verbeteren en tegelijkertijd de menselijke maat te behouden. In 2024 zijn er stappen gezet om fouten te herstellen en processen te optimaliseren, maar de complexiteit van wet- en regelgeving blijft een obstakel.
Herstel van fouten en focus op de cliënt
In de periode 2020 tot en met 2024 zijn er bij de WIA-uitkeringen te veel fouten gemaakt. UWV erkent deze tekortkomingen en zet zich in om deze te herstellen. Een voorbeeld hiervan is de inzet van cliëntondersteuners die cliënten begeleiden tijdens het aanvraagproces en hen informeren over vervolgstappen.
Expertiseteams en de verandermotor
Sinds medio 2024 zijn er expertiseteams actief die bij terugvorderingen van uitkeringen de persoonlijke omstandigheden van de cliënt meewegen. Daarnaast is de 'Verandermotor' geïntroduceerd, waarin medewerkers samenwerken aan verbeteringen in de dienstverlening.
Uitdagingen in het arbeidsongeschiktheidsstelsel
Het huidige arbeidsongeschiktheidsstelsel wordt als onuitvoerbaar en onbegrijpelijk ervaren. Dit leidt tot fouten en onbegrip bij cliënten. Bovendien neemt het aantal WIA-aanvragen toe, wat resulteert in langere wachttijden. Eind 2024 wachtten 14.000 mensen op een sociaal-medische beoordeling.
Samenwerking met het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid
UWV werkt samen met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de vereenvoudiging van het arbeidsongeschiktheidsstelsel. Dit moet leiden tot een uitvoerbaar systeem met minder fouten en betere dienstverlening.
Lees het volledige artikel op de website van UWV.