Minder burn-outklachten in 2020 | Arbeidsdeskundigen
08
dec
2021

Minder burn-outklachten in 2020

In 2020 hadden 1,2 miljoen Nederlandse werknemers burn-outklachten. Dit blijkt uit de factsheet ‘Werkstress’ van TNO. De cijfers over 2020 laten zien dat de situatie van werknemers in Nederland niet is verslechterd gedurende de corona pandemie.

Werkstress is al jaren een belangrijk arbeidsrisico. Hoewel het vermoeden was dat de werkdruk en de burn-outklachten verder zouden stijgen tijdens de corona pandemie, blijkt dit niet zondermeer het geval te zijn. Eind 2020 gaven ongeveer 1,2 miljoen werknemers (15,7% van de werknemers in Nederland) aan dat zij burn-outklachten hadden. Dat zijn er iets minder dan eind 2019, toen ging het nog om 1,3 miljoen werknemers. Het percentage werknemers dat vond dat er maatregelen tegen werkstress nodig zijn daalde in diezelfde periode van 44% naar 37%. Daarnaast gaf in 2020 ruim 34% van de werknemers werkdruk of werkstress als reden voor het verzuim, een jaar eerder gold dat nog voor 37%.

Mogelijk hangt de daling van de burn-outklachten samen met veranderingen in de werk-privé balans en de arbeidsomstandigheden. Werknemers geven aan dat de werk-privé balans verbeterde. In 2019 had nog 9,7% last van een werk-privé disbalans. Een jaar later gold dat voor 7,6% van de werknemers. Ook de arbeidsomstandigheden verbeterden.

Bekijk hier de factsheet Werkstress van TNO. 
 

NVvA
Arbeidsdeskundigen
Terug naar overzicht
Meer NVvA nieuws
Praktijktest richtlijn re-integratie: doe mee en verdien 4 PE-punten

De NVvA nodigt arbeidsdeskundigen uit om deel te nemen aan een training en ...

Arbeidsdeskundigen
NVvA
Zorgen over sociaal-medische beoordelingen UWV door personeelstekort

Volgens een artikel van EenVandaag loopt het UWV structureel vast bij de WI ...

Arbeidsdeskundigen
NVvA
Langer doorwerken kan helpen bij personeelstekorten

In 2024 ging de gemiddelde werknemer in Nederland voor het eerst op 66 jaar ...

Arbeidsdeskundigen
NVvA
Meer Vereniging NVvA nieuws