30
jun
2016

SOLK, ofwel somatisch onverklaarde lichamelijke klachten, en gepaard gaan met veel beperkingen

Voor deze bijeenkomst zijn twee sprekers uitgenodigd om vanuit hun vakgebied SOLK nader te belichten. Prof. dr. Jan Swinkels en Drs. Astrid te Koppele.

Voor deze bijeenkomst zijn twee sprekers uitgenodigd om vanuit hun vakgebied SOLK nader te belichten. 
Prof. dr. Jan Swinkels werkte ruim 37 jaar als psychiater in het AMC. Naast o.a. depressie was SOLK een van zijn aandachtsgebieden omdat het zulke typisch menselijke klachten zijn. 
En Drs. Astrid te Koppele is GZ-psycholoog en heeft een eigen praktijk “Working Solutions”  in een Gezondheidscentrum. Zij werkt als docent op de Master opleiding in Utrecht en geeft samen met Dr. Rob Hoedeman de training ‘SOLK en aanpak somatisatie’ bij de NSPOH. 

14:30 uur tot 15:00 uur: binnenkomst en registratie*
Wij hebben voor deze bijeenkomst 2 sprekers uitgenodigd die vanuit hun eigen vakgebied het onderwerp SOLK nader belichten.

1.    Prof. dr. Jan Swinkels
Prof. dr. Jan Swinkels werkte ruim 37 jaar als psychiater in het AMC. Naast o.a. depressie was SOLK een van zijn aandachtsgebieden omdat het zulke typisch menselijke klachten zijn. Het komt in de algemene praktijk veel voor, is een grote kostenpost en geeft vaak veel en langdurig lijdensdruk en arbeidsverzuim. De arbeidsmarkt en het sociale stelsel staan onderdruk. Hoe helpen we de patiënt van zijn klachten af? Onder andere door te kijken naar de menselijke maat.
Veel mensen zien wel een relatie tussen de levens (werk)omstandigheden en de klachten, maar soms begrijpen ze het verband niet of willen ze het niet begrijpen. Door met respect de juiste vragen te stellen kunnen we een stuk verder komen in het helpen van deze mensen.
Prof. Jan Swinkels zal nader ingaan op het ontstaan van somatisch onverklaarbare klachten.

2.    Drs. Astrid te Koppele
Drs. Astrid te Koppele is GZ-psycholoog en heeft een eigen praktijk “Working Solutions”  in een Gezondheidscentrum. Zij werkt als docent op de Master opleiding in Utrecht en geeft samen met Dr. Rob Hoedeman de training ‘SOLK en aanpak somatisatie’ bij de NSPOH. Astrid is opgeleid in de klinische psychologie en vanuit interesse in medische ziektebeelden heeft ze meegewerkt aan de ontwikkeling van de richtlijn ‘Aanpak lichamelijke onverklaarde klachten en somatisatie’ van STECR (2003) en geeft ze sindsdien training in de aanpak, behandeling en begeleiding van SOLK en somatisatie. Astrid zal nader ingaan op het voortschrijdend inzicht in de begeleiding van de patiënt met SOLK in ‘naast de patiënt staan’ en welke stappen per discipline verwacht kunnen worden in een goede begeleiding wat in de helikopter visie ‘boven de patiënt staan’ genoemd wordt.

18.00 uur tot 19:00: registratie*, napraten en netwerken met een hapje en een drankje.
*wilt u in aanmerking komen voor puntentoekenning vanwege het bezoeken van deze bijeenkomst dan is het van belang dat u zowel bij aankomst als na afloop van de bijeenkomst de presentielijst tekent.

Ook interessant