Inspectie SZW controleert financiële sector op werkstress en werkdruk | Arbeidsdeskundigen
28
mrt
2019

Inspectie SZW controleert financiële sector op werkstress en werkdruk

Jonge werknemers in de financiële sector lopen een groot risico op werkdruk en werkstress. Dit is voor de Inspectie SZW de reden om tot eind 2019 bij een groot aantal accountantsbureaus te controleren of zij voldoende maatregelen nemen om dit te voorkomen.

De oorzaken van werkdruk bij de jonge werknemers komt onder meer door de verwachtingen van zowel het bureau als de klant, de visie op de kwaliteit van de audit en het verdienmodel. Daarnaast is het een sector waar sprake is van een personeelstekort en waar de balans tussen werk en privé niet altijd in evenwicht is.

Psychosociale arbeidsbelasting (PSA)
Hoe een werknemer zich voelt op de werkvloer, heeft niet alleen invloed op zijn functioneren, maar ook op zijn gezondheid. Als factoren als werkdruk, agressie en ongewenst gedrag te hoog wordt kan er werkstress ontstaan wat kan leiden tot ziekteverzuim en uiteindelijk tot langdurige uitval en mogelijk zelfs arbeidsongeschiktheid. Werknemers die te maken hebben met PSA (psychosociale arbeidsbelasting) zijn ook minder productief of raken gedemotiveerd. Als zij uitvallen, is de stap terug naar werk extra moeilijk. Dit is niet alleen voor de werknemer een hele vervelende situatie, maar het kost de werkgever ook veel geld.

Een goede aanpak van PSA is niet alleen wettelijk verplicht, maar kan de werkgever ook veel geld besparen (verzuim, vervanging, inproductiviteit). Tijdens de inspecties wordt gecontroleerd of de accountantsbureaus beleid voeren om PSA tegen te gaan.

Jonge professionals vatbaar voor PSA
De Inspectie SZW ziet dat er in de carrière verschillende momenten zijn waarop werknemers vatbaar kunnen zijn voor te hoge werkdruk. Het gaat dan om starters/young professionals, jonge ouders, (mantel)zorgers en 60 plussers. Bij de huidige controles wordt gestart met jonge professionals. Onder jongeren blijkt een stijgende lijn in uitval als gevolg van PSA. Jonge professionals vormen een kwetsbare doelgroep voor werkdruk en werkstress. Uitval in de eerste jaren van de arbeidscarrière als gevolg van PSA-klachten heeft verstrekkende gevolgen voor de verdere positie op de arbeidsmarkt van betrokkene en rechtvaardigt bijzondere aandacht van de Inspectie SZW.

NVvA
Terug naar overzicht
Meer NVvA nieuws
Hoe ziet de arbeidsmarkt voor zzp’ers eruit sinds 1 januari 2025?

Sinds 1 januari 2025 is de handhaving op schijnzelfstandigheid in Nederland ...

Arbeidsdeskundigen
NVvA
Voorjaarsnota 2025: maatregelen sociale zekerheid en implicaties

De Voorjaarsnota 2025 introduceert diverse maatregelen op het gebied van so ...

Arbeidsdeskundigen
NVvA
Betere dienstverlening vraagt om noodzakelijke veranderingen

Het UWV staat voor de uitdaging om zijn dienstverlening te verbeteren en te ...

Arbeidsdeskundigen
NVvA
Meer Vereniging NVvA nieuws