In het SER-advies Arbovisie 2040 – deel 2 benadrukken sociale partners het belang van preventie en effectief arbobeleid. Door technologische, demografische en klimatologische ontwikkelingen ontstaan nieuwe arbeidsrisico’s. Een integrale aanpak is nodig, met moderne, uitvoerbare regels en een sterke preventiestructuur.
Veranderende risico’s vragen om preventie
Technologisering, vergrijzing, flexibilisering en klimaatverandering beïnvloeden de manier waarop we werken. Dat kan leiden tot hogere werkdruk, minder autonomie of grotere psychische belasting. De SER pleit voor een preventieve infrastructuur die deze risico’s tijdig signaleert en aanpakt.
Arboregels moeten uitvoerbaar zijn
Vooral voor het mkb zijn huidige arboregels vaak te ingewikkeld. De SER adviseert vereenvoudiging van de regelgeving, digitalisering van de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E), en een verplichte digitale melding bij de Arbeidsinspectie. Ook is er aandacht voor duidelijke regels rond gevaarlijke stoffen en betere toegang tot preventieve zorg.
Meer verbinding met preventieve zorg
Een belangrijke aanbeveling is het versterken van de verbinding tussen arbozorg en de reguliere gezondheidszorg. Preventie moet beter geborgd worden in de rol van bedrijfsartsen, kerndeskundigen en preventiemedewerkers – en onderdeel zijn van opleidingen, financieringsstructuren en samenwerking.
Lees het volledige advies van de SER op de website van SER.