04
sep
2023

Spraakondersteuningsapp Whispp gelanceerd

Het AKC is sinds 2021 actief betrokken bij de pilot Whispp. Whispp ontwikkelt spraaktechnologie en een app die fluisterspraak en aangedane spraak omzet naar een goed verstaanbare en natuurlijke stem. Hierdoor verloopt (video)bellen ontspannen en effectiever. Met resultaat: sinds juni 2023 is de eerste versie van de app te downloaden.

Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat hevig stotterende mensen tot wel 85% minder stotteren als ze fluisteren. Ook mensen met verkramping van de stembanden bij het spreken (Spasmodische Dysfonie) zijn gebaat bij fluisteren. De slimme spraaktechnologie van Whispp zet fluisterspraak zonder vertraging om in de eigen normale stem. Dit werkt ook voor mensen die hun stem zijn kwijtgeraakt door bijvoorbeeld keelkanker of stembandverlamming. Dit kan een uitkomst zijn voor (zakelijke) telefoongesprekken. Zeker omdat niets van de ingesproken tekst wordt opgeslagen. De app is daarmee AVG-proof.

Van voice messages naar live-gesprekken

Sinds juni 2023 is de app van Whispp beschikbaar voor Android en iOS. De app is gratis te downloaden en werkt op dit moment alleen voor voice messages. De bel-functie wordt volop getest en is naar verwachting in oktober 2023 in de app beschikbaar. Verder in de toekomst liggen de uitrol van een desktop-app en de inzet van Whispp in live-gesprekken.

Focus op werkenden

Een van de uitdagingen van de pilot is de financiering. Gebruikers blijken zelf beperkt bereid om te betalen voor het gebruik van de app. Zij vinden dat de zorg hiervoor zou moeten betalen. Voor werkgevers is de app een kleine investering. Daarom focust Whispp zich voor nu op werkenden met een stemaandoening.

Interessant voor arbeidsdeskundigen

Arbeidsdeskundigen analyseren bij de bepaling van het arbeidsvermogen of de eisen aan mondelinge uitdrukkingsvaardigheid verder gaan dan wat noodzakelijk is voor het dagelijks functioneren. Is dat het geval, dan gaat het bij spreken om een kenmerkende belasting. Een technische voorziening als Whispp kan een functie geschikt maken voor de persoon met deze beperking.

Meer weten?

Lees dit artikel om meer te weten te komen over de achtergrond van deze pilot. Op deze afbeelding en deze website vind je meer informatie over het verloop van de pilot en de belangrijkste geleerde lessen bij implementatie van de technologie.

AKC
Arbeidsdeskundigen
Terug naar overzicht
Meer AKC nieuws
ETHOS Surgery stool: Innovatieve oplossing voor langdurig opereren

Bij het behandelen van letselschadezaken stuiten arbeidsdeskundigen vaak op ...

AKC
NVvA
Wolter is arbeidsongeschikt én werkt: ‘Ik moet onder de mensen zijn’

Geroutineerd sjeest Wolter van Coeverden in zijn rolstoel door de werkplaat ...

AKC
Arbeidsdeskundigen
Meer Kenniscentrum AKC nieuws