DPQ

Psychosociale arbeidsbelasting (PSA) is een van de belangrijkste verzuimoorzaken in Nederland. Een belangrijk thema dus voor arbeidsdeskundigen. Om PSA in kaart te brengen en zo goed mogelijk te objectiveren, hebben wetenschappers van het UMCG in opdracht van het AKC een nieuw instrument ontwikkeld: de ‘Tool arbeidsdeskundige beoordeling psychosociale arbeidsbelasting’, ook wel DPQ genoemd.

Om de toepasbaarheid verder te vergroten, is de tool omgezet in een digitale vragenlijst, inclusief handleiding. Arbeidsdeskundigen kunnen de digitale vragenlijst eenvoudig inzetten via website https://dpq.arbeidsdeskundigen.nl/login.

Het onderzoek en het instrument zijn beschreven in het nieuwe AKC Cahier 26 en het bijbehorende factsheet.

Het AKC is heel blij met dit actuele instrument, dat aansluit bij de ontwikkelingen in de werkcontext en de arbeidsmarkt. De DPQ ondersteunt arbeidsdeskundigen bij het evidence based vaststellen van psychosociale arbeidsbelasting.

Arbeidsdeskundigen zijn uitgebreid betrokken bij de ontwikkeling en hebben de DPQ getest op toepasbaarheid in de uitvoeringspraktijk, zowel door de arbeidsdeskundige als voor werknemers. Het oordeel was positief.