Cahier 17 – Hoe werkt de Werkscan
4.4 Wat is het effect op de WAI-score?

Aan de werkenden die in de periode van 1 september 2013 tot 1 september 2014 de Werkscan hebben ingevuld, is in de enquête gevraagd dit opnieuw te doen. Op die manier kan worden bekeken of hun werkvermogen is veranderd. Figuur 12 laat zien wat de verandering is in gemiddelde score op de WAI voor werkenden die alleen de Werkscanvragenlijst hebben ingevuld en voor werkenden die ook een Werkscangesprek hebben gevoerd.

Figuur 12 WAI score bij het invullen van de Werkscanvragenlijst (Meting 1) en bij het invullen van de enquête ten behoeve van de evaluatie (Meting 2), voor werkenden die alleen een Werkscanvragenlijst invulden en voor werkenden die daarna ook een Werkscangesprek voerden1. (n=174 n=25).

De figuur laat zien dat de groep die alleen de vragenlijst heeft ingevuld, bij meting 2 dezelfde WAI-score heeft als ten tijde van meting 1, en dat de groep die daarnaast ook het gesprek heeft gevoerd – en het volledige Werkscanproces heeft doorlopen – een duidelijke toename van de WAI-score laat zien. Bij de groep die een gesprek heeft gehad met de Werkscandeskundige is de WAI-score gemiddeld met 3,4 punten toegenomen. We kunnen niet vaststellen of deze WAI-toename veroorzaakt wordt door het Werkscangesprek of dat er (deels) andere zaken aan ten grondslag liggen, zoals verbeterde gezondheid of activiteiten gericht op het verbeteren van werkvermogen die de werkenden onafhankelijk van de Werkscan hebben ondernomen.

Naast een toename van de WAI-score tussen meting 1 en 2 is ook het behoud van een uitstekende WAI-score een wenselijke uitkomst. Van de werkenden die alleen de vragenlijst invulden en een uitstekende WAI-score hadden ten tijde van meting 1, heeft 65 procent (n=62) nog steeds een uitstekende WAI-score ten tijde van meting 2.

De toename van de WAI-score voor werkenden die het gesprek voerden, heeft mogelijk een aantal positieve bijeffecten. Verminderd werkvermogen is in wetenschappelijke studies namelijk in verband gebracht met arbeidsongeschiktheid en ziekteverzuim2, en productiviteitsverlies op het werk3. In onderstaand kader leest u wat het voeren van een Werkscangesprek betekende voor de productiviteit van de werkenden die deelnamen aan de evaluatie.

Afname van productiviteitsverlies op basis van model

Voor de werkenden die deelnamen aan de voorliggende evaluatie en die een werkscangesprek voerden, is berekend wat het productiviteitsverlies was ten tijde van meting 1 en ten tijde van meting 2. Hierbij is gebruikgemaakt van de resultaten van wetenschappelijk onderzoe,k waarin de samenhang tussen WAI-score en productiviteit is vastgesteld.4 Volgens deze berekeningen was het productiviteitsverlies ten tijde van meting 1 9,6 procent en bij meting 2 7,4 procent. Zie hiervoor ook figuur 13.

Figuur 13 Afname van het productiviteitsverlies tussen meting 1 en meting 2 voor de werkenden die een Werkscangesprek voerden. Het productiviteitsverlies is niet gemeten, maar berekend.

Een recente studie laat zien dat verminderd werkvermogen ook samenhangt met een toename van de frequentie en kosten van zorggebruik. Een lager werkvermogen gaat samen met meer bezoeken aan de huisarts, fysiotherapeut, medisch specialist en psycholoog of psychiater en hogere zorgkosten. Werknemers met een slecht werkvermogen hadden gemiddeld € 1.085 hogere zorgkosten in het afgelopen jaar dan werknemers met een uitstekend werkvermogen. Werknemers met een goed, matig of slecht werkvermogen bezochten de huisarts respectievelijk 2,6; 5,4; en 11,5 keer zo vaak als werknemers met een uitstekend werkvermogen.5

Opvallend is verder dat de groep die een gesprek heeft gevoerd aanvankelijk ook een beduidend lagere score had dan de groep die geen gesprek heeft gevoerd. Werkenden die besluiten een gesprek te voeren, hebben gemiddeld een WAI-score die 4,7 punten lager is dan werkenden die geen gesprek aangaan. De verklaring hiervoor is dat alleen werkenden met een lagere score het advies krijgen om een gesprek aan te gaan.

1 

Zij voerden een Werkscangesprek in de periode tussen meting 1 en meting 2. Ten tijde van meting 1 hadden zij dus nog geen Werkscangesprek gevoerd.

2 

Alavinia SM, Berg TIJ van den, Duivenbooden C van, et al. (2009). Impact of work-related factors, lifestyle, and work ability on sickness absence among Dutch construction workers. Scand J Works Environ Health. 35(5); 325-333.

3 

Berg T van den, Robroek S, Plat J, et al. (2011). The importance of job control for workers with decreased work ability to remain productive at work. Int Arch Occup Environ Health. 84(6); 211-220.

4 

Berg T van den, Robroek S, Plat J, et al. (2011). The importance of job control for workers with decreased work ability to remain productive at work. Int Arch Occup Environ Health. 84(6); 211-220.

5 

Reeuwijk K, Robroek S, Molenaar D, Burdorf A (2013). De associatie tussen een verminderde inzetbaarheid en frequentie en kosten van medische zorg.

Accepteer de voorwaarden

Gebruik van dit werk is toegestaan conform licentie creative commons CC-BY-4.0. Deze gebruikslicentie vervalt zes maanden na het verschijnen van een nieuwe editie van het werk. Het auteursrecht op dit werk berust bij de Staat der Nederlanden, ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.


Download document Download document