Nieuw onderzoek biedt praktische handvatten voor duurzame re-integratie | Arbeidsdeskundigen
01
jul
2025

Nieuw onderzoek biedt praktische handvatten voor duurzame re-integratie

‘Ik dacht dat ik niet meer nodig was. Nu zie ik weer waar ik waarde kan toevoegen.’ Deze uitspraak van een cliënt, gedaan tijdens een begeleidingsgesprek, verwoordt precies wat het onderzoek Waarde toevoegen aan re-integratie beoogt te bereiken: duurzame re-integratie die mensen weer perspectief en zelfvertrouwen geeft.

Het onderzoek introduceert een nieuwe benadering. Waar eerder controle en wantrouwen de boventoon konden voeren in re-integratietrajecten, kiest deze benadering een fundamenteel andere koers. Vertrouwen in de cliënt en diens vermogen om de regie te nemen, staan centraal. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het niet werkt als de focus vooral ligt op het zo snel mogelijk uit de uitkering krijgen van een cliënt. Het is veel effectiever als de hulp gericht is op het vinden van werk waarvoor iemand innerlijk gemotiveerd is. Werk dat veel voldoening oplevert en waar iemand trots op kan zijn.

Wetenschappelijke onderbouwing

Deze nieuwe benadering is verwerkt tot een gesprekshandleiding met concrete handvatten om cliënten effectiever te begeleiden. Met als doel duurzame re-integratie versterken door het voeren van waardevolle, autonomie-ondersteunende gesprekken, waarbij de mens en zijn werkwaarden centraal staan. De gesprekshandleiding is gebaseerd op het Capability voor Werk Model en Gewogen Maatwerk. Deze benaderingen helpen arbeidsdeskundigen bij het methodisch begeleiden van cliënten op basis van hun waarden, mogelijkheden en context. De handleiding is uitvoerig getest en gezamenlijk ontwikkeld door arbeidsdeskundigen, cliënten en wetenschappers.

Download de gesprekshandleiding

Werkwaarden staan centraal

De handleiding zet alle basisgespreksvaardigheden en -technieken op een rij. Het biedt ook een groot aantal voorbeeldvragen. Dankzij de wetenschappelijke grondslag biedt de handleiding een stevig fundament voor gesprekken tussen arbeidsdeskundigen en cliënten. Centraal in de aanpak staat het onderzoeken van werkwaarden: wat vindt een cliënt belangrijk in werk? En hoe kun je samen een realistisch perspectief vormen op passend werk? Aan de hand van het cirkelmodel krijgen arbeidsdeskundige en cliënt een beeld van de basis die er al is, wat ontwikkeling of verbetering vraagt en wat de cliënt ziet op de lange termijn.

Succeservaringen en autonomie

De nieuwe benadering biedt ruimte aan de professional om maatwerk te leveren en tegelijk wetenschappelijk onderbouwd te werken. Uiteindelijk gaat het om het versterken van zelfsturing, zodat cliënten er vertrouwen in krijgen dat ze doelen kunnen bereiken.

‘De gesprekshandleiding helpt arbeidsdeskundigen, in de complexe context van maatschappelijke veranderingen en gestelde eisen, op een professionele wijze aan de dienstverlening invulling te geven. Mijn inziens is deze benaderingswijze een belangrijke basis voor het arbeidsdeskundig handelen’, aldus Marianne Holleman, directeur van het AKC.

Naast de gesprekshandleiding zijn meer middelen ontwikkeld rond dit onderzoek:

AKC
AKC
Terug naar overzicht
Meer AKC nieuws
Loonwaardecongres 4 november: Werken aan kwaliteit

Wil jij in één dag helemaal bij zijn op het gebied van loonwaardebepaling é ...

AKC
Deelnemers gezocht voor onderzoek naar inclusief werk en werkgeverschap

Arbeidsdeskundigen spelen een cruciale rol bij het vergroten van arbeidspar ...

AKC
AKC
Cahier 36 ‘Samen beslissen met werknemers tijdens re-integratie’

Gezamenlijke besluitvorming door arbeidsdeskundigen en werknemers vergroot ...

AKC
AKC
Meer Kenniscentrum AKC nieuws