Onbenutte kansen op krappe arbeidsmarkt | Arbeidsdeskundigen
13
jul
2022

Onbenutte kansen op krappe arbeidsmarkt

Werkgevers kunnen meer doen om mensen aan het werk te helpen, personeel te behouden of te voorkomen dat mensen voortijdig uitvallen, concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een rapport over personeelsbeleid. Een hoog salaris en goede arbeidsvoorwaarden zijn in deze krappe arbeidsmarkt niet genoeg.

Volgens het SCP kunnen werkgevers bijvoorbeeld de werkdruk voor het huidige personeel verlagen, scholingen en trainingen aanbieden en de optie geven om thuis te werken. Daarnaast zouden ze meer kansen kunnen bieden aan mensen met een arbeidsbeperking. De Nederlandse arbeidsmarkt kampt met grote uitdagingen, zoals personeelstekorten, de gevolgen van de coronacrisis en de energietransitie. Tegelijkertijd zien werkgevers grote knelpunten in hun personeelsbeleid, zoals het aantrekken van nieuw personeel en het verlichten van de werkdruk. Werkgevers geven in het onderzoek aan dat ze zich daar verantwoordelijk voor voelen, maar zetten dat volgens het planbureau nog niet genoeg om in concreet beleid. Ze kunnen meer inzetten op het aantrekken van mensen uit groepen met relatief veel onbenut arbeidspotentieel, zoals mensen met een arbeidsbeperking.

Volgens SCP-onderzoeker Patricia van Echtelt is van belang dat niet alleen werknemers, maar ook werkgevers zich aanpassen aan de huidige arbeidsmarkt. Daarvoor moeten ze volgens haar creatief gaan nadenken over wat voor werk ze kunnen creëren voor mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt. "Denk dus niet in bestaande vacatures, maar bijvoorbeeld wel in het opknippen van taken", zegt Van Echtelt. "Zo kunnen mensen die niet helemaal passen binnen bestaande vacatures ook aan het werk." De meeste werkgevers geven aan zich daar ook verantwoordelijk voor te voelen, maar het SCP ziet dat voorlopig niet terug in het personeelsbestand. Slechts een op de zes werkgevers heeft iemand met een arbeidsbeperking in dienst. Lees hier het hele rapport.

NVvA
Arbeidsdeskundigen
Terug naar overzicht
Meer Arbeidsdeskundigen nieuws
Scholing als sleutel tot duurzame inzetbaarheid

Scholing speelt een steeds belangrijkere rol in de re-integratie van mensen ...

Arbeidsdeskundigen
NVvA
Voorjaarsnota 2025: Doorbraak voor werkzoekenden met psychische kwetsbaarheid

Met de Voorjaarsnota 2025 zet het kabinet stevige stappen om de sociale zek ...

Arbeidsdeskundigen
NVvA
Ziek tijdens WGA-uitkering: krijg je als werkgever een loonsanctie

Als een werknemer ziek wordt, moet de werkgever zich inspannen om hem of ha ...

Arbeidsdeskundigen
NVvA
Meer Arbeidsdeskundigen nieuws