2 augustus 2017

Inrichting flexkantoor biedt geen garantie op stijging arbeidsproductiviteit

Uit onderzoek door promovenda Christina Wessels van Rotterdam School of Management (EUR), blijkt dat de inrichting van op maatgesneden flexibile werkplekken geen garantie biedt voor beter presterende, geestelijk gezondere of meer bevlogen werknemers.

Een modus om en herinrichting van werkplekken wel een succes te maken is om rekening te houden met de sociale kantoorbeleving van werknemers en ze te betrekken bij de herinrichting.

Uit eerdere studies is al gebleken dat enerzijds open ruimtes de communicatie en uitwisseling van ideeën bevorderen; anderzijds raken mensen er ook sneller afgeleid en kunnen ze zich moeilijker concentreren op hun werk. Dat leidt dan weer tot stress en verminderde prestaties. Voor haar onderzoek naar de effecten van herinrichtingen van werkomgevingen.

Voor dit onderzoek volgde Christina Wessels anderhalf jaar lang twee groepen werknemers van een groot kantoor tijdens een herinrichting. De ene groep maakte gebruik van de flexibile werkplekken, de andere groep bleef in de oude situatie werken. De verandering sorteerde weinig effect. De reden hiervoor was, zo bleek uit de interviews en paneldiscussies die Wessels hield, dat de zones niet gebruikt werden zoals ze bedoeld waren en dat de mensen op de flexibele werkplekken de oude situatie van vaste werkplekken probeerden na te doen.

Lees hier meer over het onderzoek (in het Engels).

delen via

Ander nieuws

Bekijk alle berichten