Werkplekaanpassingen werken! | Arbeidsdeskundigen

Werkplekaanpassingen werken!

Een werkplek aanpassen kan verzuim voorkomen of verkorten. Twijfel je als werkgever wat jouw werknemer nodig heeft? Of ben je zzp’er en wil je zelf weten wat je nodig hebt om verzuim te voorkomen? Vraag een arbeidsdeskundige om advies. Voor arbeidsdeskundigen zijn werkplekaanpassingen dagelijks werk.

Preventieve werkplekaanpassingen

Met preventieve werkplekaanpassingen kun je uitval van personeel (of van jezelf) voorkomen. Je verbetert het welzijn van je medewerkers én de productiviteit van je organisatie. Een arbeidsdeskundige kijkt naar de inrichting van de werkplek en hoe werknemers daar gebruik van maken. Vervolgens kan hij of zij advies geven over een eventuele herinrichting van de werkplek om zo de belasting voor werknemers te verlagen. 

Een arbeidsdeskundige kan ook over de benodigde voorzieningen adviseren. Dit kunnen persoonlijke voorzieningen zijn, zoals aangepaste schoenen of een speciale muis. Maar het kunnen ook voorzieningen zijn die alle werknemers binnen het bedrijf helpen, zoals hef- en tilhulpen en aangepaste werkstations/werkbanken.  

Een gespecialiseerde arbeidsdeskundige

Een arbeidsdeskundige is een specialist op het gebied van mens, werk en inkomen. Zo onderzoekt een arbeidsdeskundige bijvoorbeeld - met de gegevens van de RI&E, gesprekken met de werkgever, werknemer en soms met de bedrijfsarts - wat er praktisch gezien mogelijk is om de werksituatie te verbeteren. Daarmee kun je als werkgever verzuim voorkomen. Het hoeft dan overigens niet alleen te gaan om ergonomische voorzieningen of aanpassingen, maar een arbeidsdeskundige kan ook advies geven over hoe het werk wordt gedaan. Denk bijvoorbeeld aan taakverschuivingen tussen werknemers waardoor het werk beter bij iemand past. 

Iedere arbeidsdeskundige kan ondersteunen bij een werkplekaanpassing maar niet elke arbeidsdeskundige is hierin gespecialiseerd. Vraag dit dus eerst even na voordat je als werkgever met een arbeidsdeskundige in zee gaat. Als de gevonden arbeidsdeskundige onvoldoende kan helpen zal deze een collega met wel de juiste deskundigheid zoeken. Ook kun je als werkgever een ergonoom inzetten. 

Preventieve werkplekaanpassingen en interne arbeidsdeskundigen

Grotere organisaties hebben soms een interne arbeidsdeskundige. Dit komt bijvoorbeeld voor bij zorg- of onderwijsinstellingen of de politie. Als in jouw organisatie een interne arbeidsdeskundige aanwezig is, heb je er dan wel eens aan gedacht om hem of haar om advies te vragen over preventie en het voorkomen van verzuim? Zo’n arbeidsdeskundige kent de organisatie en de sector natuurlijk als geen ander. Maak daar gebruik van! 

Een arbeidsdeskundige heeft veel kennis over het verzuim binnen de organisatie, is goed op de hoogte van de RI&E en voert regelmatig gesprekken met de werkgever en de bedrijfsarts. Vraag de arbeidsdeskundige of hij of zij op basis van deze informatie tot praktische adviezen kan komen om de werksituatie te verbeteren. Hierbij kan de arbeidsdeskundige kijken naar de taken van werknemers, de inrichting van de werkplek, maar ook naar (persoonlijke) voorzieningen. 

Toepassing van effectieve werkplekaanpassingen

Een effectieve werkplekaanpassing begint met een praktische inventarisatie van taken en belastingen. Vervolgens beoordeelt de arbeidsdeskundige hoe het werk beter of anders georganiseerd kan worden. Je kunt de arbeidsdeskundige ook vragen om een plan te maken of een voorstel te doen voor de eventuele aanschaf van voorzieningen. Een bijkomend voordeel hiervan is dat de arbeidsdeskundige goed op de hoogte is van de financieel gunstige regelingen die het UWV heeft. Dit kan veel geld schelen. 

De adviezen vervolgens vertalen naar functionele en praktische stappen is cruciaal voor het succes van de aanpassingen. Ook hierbij kan de arbeidsdeskundige helpen door een concreet plan op te stellen voor de implementatie.

Arbeidsdeskundigen
NVvA
Terug naar overzicht
Meer cases

Downloads


Bedankt voor het kiezen van onze downloads

Om deze download in te zien dient u dit formulier in te vullen.

"Infographic Ziekte Verloop"