23
apr
2020

Veilig beeldbellen tijdens de coronacrisis

In de AD Visie van april 2020 staat een artikel "Veilig beeldbellen tijdens de coronacrisis". Hierin staat dat artsenkoepel KNMG na onderzoek een aantal videobeltoepassingen adviseert dat volgens de koepel veilig is. De KNMG adviseert ook een aantal bekende toepassingen niet te gebruiken. Met name deze laatste melding heeft voor onrust gezorgd bij lezers van AD Visie die deze toepassingen wel gebruiken. Daarom is het goed om het artikel te nuanceren. De door de KNMG als onveilig bestempelde apps zijn de gratis versies.

En zoals iedereen weet: gratis bestaat niet. In veel gevallen ‘betaalt’ de gebruiker doordat de ontwikkelaar data verkoopt of persoonsgegevens deelt. De betaalde versies van de genoemde toepassingen kunnen daarom best veilig zijn. De tweede nuance is dat AD Visie zelf geen advies geeft omtrent de keuze voor beeldbel applicaties. Ook goed om dat in dit kader nog maar eens te benadrukken: AD Visie is een onafhankelijk vaktijdschrift en vertegenwoordigt in haar redactionele kolommen niet het standpunt van (het bestuur van) de NVvA, tenzij dit uitdrukkelijk wordt vermeld.

Tot slot: er is een heel ruime keuze aan beeldbel apps en programma’s. Zeker voor een leek is het lastig beoordelen in hoeverre de toepassingen veilig zijn. Vuistregels zijn er niet: betaald is niet altijd veilig en gratis niet altijd onveilig. Handig bij het selecteren van een toepassing is de site van de autoriteit persoonsgegevens. Hier staat een keuzehulp privacy videobellen.

https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/sites/default/files/atoms/files/keuzehulp_privacy_videobellen.pdf

NVvA
Terug naar overzicht
Meer Arbeidsdeskundigen nieuws
Bescherm letselschadeslachtoffers tegen malafide praktijken

Letselschadeslachtoffers moeten beschermd worden tegen malafide praktijken ...

NVvA
Arbeidsdeskundigen
Apps kunnen ondersteunen in communicatie op werk en in het dagelijks leven

Wanneer het gaat over technologische ondersteuning in werk gaan de gedachte ...

AKC
Arbeidsdeskundigen
AKC levert update Leidraad jobcoach op bij NVvA

Een jobcoach kan ondersteuning bieden bij vinden en behouden van werk. Om u ...

AKC
Arbeidsdeskundigen
Meer Arbeidsdeskundigen nieuws