3 september 2019

Bijeenkomst "Voorzieningen in de praktijk"

Op 17 oktober wordt van 16.00 tot 20.00 uur een open NVvA bijeenkomst georganiseerd over voorzieningen. De organisatie ervan is in handen van Platform UWV. Voorzitter Jan Wieman: “De bijeenkomst neemt arbeidsdeskundigen mee in de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van voorzieningen. We laten zien wat voorzieningen kunnen betekenen voor mensen die gereintegreerd moeten worden of aan het werk willen blijven ondanks hun beperking.”

De bijeenkomst bestaat uit twee delen, vertelt medeorganisator Herke de Blank. “We beginnen met een plenair deel waar onder meer ervaringsdeskundigen iets komen vertellen. Daarna zijn er kleinere workshops waarin we ingaan op de twee leidraden die van toepassing zijn op het onderwerp: de leidraad Voorzieningen en de leidraad Jobcoaching.”

Verder is er een twintigtal leveranciers op het gebied van onder andere autoaanpassingen, exo-skeletten, stoelen, computers etc. aanwezig, zodat arbeidsdeskundigen deze producten live kunnen ervaren. Ook een aantal jobcoach bedrijven zullen aanwezig zijn en de NVvA geeft acte de présence met de AD Academie en een eerste versie van de digitale leidraad Voorzieningen.

Dat Platform UWV de organisatie op zich neemt is logisch. Herke de Blank: “UWV is de enige organisatie die voorzieningen (financieel) realiseert.” Over de noodzaak is hij ook duidelijk. “We zien regelmatig dat mensen kansen missen om aan het werk te komen of te blijven omdat ze niet over de juiste voorzieningen beschikken. Ook merken we dat voorzieningen niet meer in het traditionele denkraam van arbeidsdeskundige zit. Dat is een zonde en onnodig. Dit komt onder andere doordat veel arbeidsdeskundigen in toenemende mate een achtergrond hebben in de zorg of de HR-wereld, terwijl we vroeger met name een technische achtergrond hadden.” Een derde reden voor de bijeenkomst is dat de technologische ontwikkelingen elkaar snel opvolgen. Jan Wieman: “Exo-skeletten bijvoorbeeld, worden al breed ingezet. Of neem een ontwikkeling als de HIM (Human Interface Mate). Techniek maakt een enorme ontwikkeling door en kan juist positieve impact hebben op het werk van mensen. Dat willen we laten zien en ervaren tijdens de bijeenkomst.”

delen via

Ander nieuws

Bekijk alle berichten