26
feb
2020

Op de AD Academie webinar "ICF" live gemist?

Geen probleem. Je kan deze presentatie door Yvonne Heerkens alsnog bekijken op de AD Academie onder de knop 'webinar'.

De focus in zorg en welzijn verschuift van ziekte naar functioneren. Het motto van de topsector Life Sciences and Health is: Vitaal functionerende burgers in een gezonde economie. Het is belangrijk dat ook mensen met een aandoening (binnenkort meer dan de helft van de bevolking) kunnen (blijven) functioneren. Arbeidsdeskundigen hebben de opdracht te kijken naar wat nodig is om mensen aan het te houden of aan het werk te krijgen, waarbij zowel gekeken wordt naar het werk zelf als naar de mogelijkheden van de werkende. Hierbij kan gebruik worden gemaakt van het begrippenkader van de ICF (International Classification of Functioning, Disability and Health) (WHO, 2011), waarmee het functioneren van mensen beschreven kan worden én de factoren die daarop van invloed zijn.

Het webinar start met verschuiving in focus, daarna volgt een korte uitleg van de ICF, als derde worden de toepassingsmogelijkheden van de ICF besproken en tot slot volgen kort wat ontwikkelingen rond de ICF.

Dr. Yvonne Heerkens is lector Arbeid & Gezondheid bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) en senior onderzoeker bij het Nederlands Paramedisch Instituut (NPi). Zij houdt zich bij de HAN vooral bezig met (het begeleiden van) onderzoek naar de duurzame inzetbaarheid van kwetsbare werkenden en bij het NPi met hulpmiddelenzorg en de ontwikkeling en implementatie van internationale terminologieën.

De ICF biedt een standaardtaal en een schema voor de beschrijving van iemands functioneren en de eventuele problemen die mensen daarbij ervaren vanuit verschillende perspectieven. Bovendien kunnen de factoren die op de functioneren van invloed zijn ook worden vastgelegd.

Log in op de website met je persoonlijke account en ga naar de AD Academie. En kijk het Webinar terug.

NVvA
Terug naar overzicht
Meer Arbeidsdeskundigen nieuws
Software voor doven en slechthorenden Speaksee vergoed door UWV

Mensen met een auditieve beperking ervaren soms een afstand tot de arbeidsm ...

AKC
Arbeidsdeskundigen
NVvA belicht de rol van arbeidsdeskundigen in nieuw OCTAS rapport

Op een bijzondere bijeenkomst op 29 februari heeft OCTAS, in het bijzijn va ...

NVvA
Arbeidsdeskundigen
NVvA Steunt Baanbrekende Aanpak voor Werknemerswelzijn en Organisatorische Veerkracht

Samen met een multidisciplinair consortium van academische en praktijkpartn ...

Arbeidsdeskundigen
Arbeidsdeskundigen
NVvA
Meer Arbeidsdeskundigen nieuws