25
okt
2017

Nieuws en cijfers over de arbeidsmarkt en uitkeringsgerechtigden

Het CBS en UWV geven aan dat het aantal werkenden en het aantal banen gegroeid is.

Volgens het CBS is het aantal 15- tot 75-jarigen met betaald werk de afgelopen drie maanden met gemiddeld 21 duizend per maand toegenomen. In september hadden in deze leeftijdsgroep ruim 8,6 miljoen mensen betaald werk. Bijna 4,3 miljoen mensen hadden om diverse redenen geen betaald werk. Onder hen waren 422 duizend mensen die aangaven recent naar werk te hebben gezocht en daarvoor ook direct beschikbaar te zijn. Gemiddeld nam hun aantal in de laatste drie maanden af met 8 duizend per maand.

In september waren er 422 duizend werklozen, oftewel 4,7 procent van de beroepsbevolking. Drie maanden eerder was dit werkloosheidspercentage nog 4,9.

Volgens het UWV neemt het aantal banen toe dankzij de economische groei. Niet alleen op landelijk niveau, maar in alle regio’s van Nederland groeit het aantal banen. UWV verwacht dat in 2017 het aantal werknemersbanen met 183 duizend (+2,3%) groeit en in 2018 nog eens met 150 duizend (+1,8%).

Regionale verschillen
Er zijn regionale verschillen in de banengroei. De hoogste banengroei in de periode 2017-2018 wordt verwacht in de regio Amsterdam; 32.700 in 2017 en 27.400 in 2018. Ook in Helmond De Peel, Flevoland, Zuidoost-Brabant en Midden-Brabant is de groei van het aantal banen bovengemiddeld. De kleinste banengroei wordt verwacht voor de Achterhoek: een toename met 1.600 banen in 2017 en 1.200 banen in 2018. In Zeeland, Friesland en de kop van Noord-Holland blijft de toename van het aantal banen relatief gezien achter bij het gemiddelde van Nederland.

Uitdagingen op de arbeidsmarkt
De werkgelegenheid verandert door technologische ontwikkelingen, het aantal moeilijk vervulbare vacatures neemt toe en de beroepsbevolking wordt steeds ouder. In 2019 is een op de twee volwassenen 50 jaar of ouder. Daarnaast vinden nog altijd bepaalde groepen mensen moeilijk werk, zoals laagopgeleiden, 55-plussers en mensen die vanwege een arbeidsbeperking langs de kant staan. Dit geldt ook voor werkzoekenden met een specifiek beroep waar weinig vraag naar is, zoals administratief personeel.

De vraag naar personeel in de zorg, techniek, bouw en ICT blijft groot.

Uitkeringsgerechtigden
Het CBS heeft becijferd dat de helft (54%) van de uitkeringsgerechtigden niet kan of wil werken. In 2016 hadden 1,1 miljoen personen van 15 tot 65 jaar een sociale uitkering(WW, bijstand of arbeidsongeschiktheids-uitkering) en werkten niet.

Het percentage niet-werkenden met een uitkering dat aangaf niet te kunnen of willen werken, is met 9 procent het laagst onder mensen met een WW-uitkering. Van de niet-werkende bijstandsontvangers wil of kan 47 procent niet werken, van de niet-werkenden met een arbeids-ongeschiktheidsuitkering is dit 79 procent. Ruim acht op de tien niet-werkende uitkeringsgerechtigden zeggen dat ziekte of arbeidsongeschiktheid de belangrijkste reden is om niet te willen of kunnen werken.

NVvA
Terug naar overzicht
Meer Arbeidsdeskundigen nieuws
Bescherm letselschadeslachtoffers tegen malafide praktijken

Letselschadeslachtoffers moeten beschermd worden tegen malafide praktijken ...

NVvA
Arbeidsdeskundigen
Apps kunnen ondersteunen in communicatie op werk en in het dagelijks leven

Wanneer het gaat over technologische ondersteuning in werk gaan de gedachte ...

AKC
Arbeidsdeskundigen
AKC levert update Leidraad jobcoach op bij NVvA

Een jobcoach kan ondersteuning bieden bij vinden en behouden van werk. Om u ...

AKC
Arbeidsdeskundigen
Meer Arbeidsdeskundigen nieuws