13
feb
2018

Weinig aandacht voor arbeidsvoorwaarden bij werkenden onder Participatiewet

In een debat attendeerden Tweede Kamerleden onlangs (8 feb.) staatssecretaris Van Ark op het feit dat arbeidsbeperkten onder de Participatiewet verschillend loon voor hetzelfde werk krijgen.

Zij stelden dat het steeds vaker voor komt dat arbeidsbeperkten of mensen in een uitkering op dezelfde werkplek onder verschillende arbeidsvoorwaarden werken.

De staatssecretaris gaf eerder, tijdens een congres van Cedris, aan dat: 'Als je eerlijk bent, is dagbesteding niet altijd scherp te onderscheiden van een beschutte werkplek met salaris.' Volgens Van Ark is dit het gevolg van de 'fase waarin we nu zitten'.

Er zijn inmiddels diverse voorbeelden bekend van schijnconstructies waarin arbeidsbeperkten onder slechte arbeidsvoorwaarden werken bij SW-bedrijven.

Kamerlid Jasper van Dijk (SP) stelde in het Tweede Kamerdebat een vraag over de 'flextensieconstructie' waarbij mensen werken voor één of twee euro per uur bovenop hun uitkering. Hij stelde dat deze mensen een salaris volgens de CAO verdienen. De staatssecretaris gaf echter aan dat werken met behoud van uitkering een opstap kan zijn naar werk.

Bovendien gaf Van Ark aan 'passend werk' van groot belang te vinden. Hieronder verstaat ze onder meer een reïntegratietraject met behoud van uitkering, met een jobcoach, dat kan binnen een beschermende omgeving, het kan vrijwilligerswerk zijn maar ook bij een regulier bedrijf.

NVvA
Terug naar overzicht
Meer Arbeidsdeskundigen nieuws
Bescherm letselschadeslachtoffers tegen malafide praktijken

Letselschadeslachtoffers moeten beschermd worden tegen malafide praktijken ...

NVvA
Arbeidsdeskundigen
Apps kunnen ondersteunen in communicatie op werk en in het dagelijks leven

Wanneer het gaat over technologische ondersteuning in werk gaan de gedachte ...

AKC
Arbeidsdeskundigen
AKC levert update Leidraad jobcoach op bij NVvA

Een jobcoach kan ondersteuning bieden bij vinden en behouden van werk. Om u ...

AKC
Arbeidsdeskundigen
Meer Arbeidsdeskundigen nieuws