24
aug
2016

Oudere werknemers vaak de klos bij doorstart

Vakbond FNV vindt het hoog tijd om de bescherming van werknemers bij doorstart na faillissement te verbeteren. Werknemers met een langer dienstverband, vaak de wat oudere en ervaren werknemers, worden meestal weggesaneerd als het op een faillissement met doorstart aankomt.

Dat gebeurde onlangs bij Perry Sport en McGregor. Maar volgens FNV worden ook andere werknemers die minder gewenst zijn zoals zieke of zwangere werknemers aan de kant gezet. Ook curatoren waarschuwden in het televisieprogramma Nieuwsuur dat oudere werknemers vaak de dupe zijn. FNV en curatoren leggen een direct verband met de nieuwe Wet Werk en Zekerheid (WWZ). Die bepaalt dat werknemers hun opgebouwde rechten (dienstjaren, transitievergoeding, ketenregeling) behouden wanneer ze bij een nieuwe werkgever vergelijkbare arbeid gaan verrichten. De nieuwe werkgever die een failliet bedrijf overneemt, wordt dan volgens de WWZ gezien als ‘opvolgend werkgever’. Omdat na een faillissement geen personeelsovernameverplichting bestaat, zal de werkgever alleen - of vooral - de financieel minst risicovolle medewerkers in dienst willen nemen.

De FNV vindt dat bij doorstart na faillissement in Nederland dezelfde beschermende regels moeten gelden als in de ons omringende landen. In het kader van de Europese Richtlijn Overgang van Onderneming is daar het uitgangspunt dat zowel de werknemers als hun arbeidsvoorwaarden in principe meegaan naar de nieuwe werkgever, en dat de werkgever dus niet vrij is om maar zelf naar willekeur te kiezen wie hij wel of niet wil meenemen.

NVvA
Terug naar overzicht
Meer Arbeidsdeskundigen nieuws
Bescherm letselschadeslachtoffers tegen malafide praktijken

Letselschadeslachtoffers moeten beschermd worden tegen malafide praktijken ...

NVvA
Arbeidsdeskundigen
Apps kunnen ondersteunen in communicatie op werk en in het dagelijks leven

Wanneer het gaat over technologische ondersteuning in werk gaan de gedachte ...

AKC
Arbeidsdeskundigen
AKC levert update Leidraad jobcoach op bij NVvA

Een jobcoach kan ondersteuning bieden bij vinden en behouden van werk. Om u ...

AKC
Arbeidsdeskundigen
Meer Arbeidsdeskundigen nieuws