12
nov
2018

Instroom WW blijft dalen, kleinere stijging WIA

Dit blijkt uit het UWV Kennisverslag, gepubliceerd op 8 november.

Het aantal WW-uitkeringen blijft in snel tempo afnemen. In 2018 neemt het aantal WW-uitkeringen naar verwachting met 23 procent af tot circa 250.000. De stijging van de WIA-instroom is verder afgevlakt in vergelijking met vorig jaar. Dit staat in het nieuwe Kennisverslag van UWV over de duiding van de ontwikkelingen in de sociale zekerheid in de eerste helft van 2018.

Belangrijkste resultaten:

  • Het aantal WW-uitkeringen blijft in snel tempo afnemen. In 2018 neemt het aantal WW-uitkeringen naar verwachting af met 23 procent tot circa 250.000.
  • De stijging van de WIA-instroom is in de eerste helft van 2018 verder afgevlakt in vergelijking met de eerste helft van 2017 (+3 procent). In de eerste helft van 2017 was deze stijging nog 6 procent. Bovendien wordt de toename elk kwartaal kleiner.
  • De toename van de instroom in de WIA zit inmiddels alleen nog maar bij de mensen met een vast contract, zogeheten zieke werknemers. De stijging in 2018 wordt voornamelijk bepaald door het langer doorwerken.
  • De instroom en het aantal uitkeringsjaren bij het vangnet-Ziektewet stijgen in 2018 sneller dan verwacht. Hier zijn meerdere redenen voor. Ten eerste was er een griepgolf in de eerste vier maanden van 2018, die groter was en langer aanhield dan in 2017. Daarnaast neemt het aantal flexwerkers sterk toe als gevolg van de gunstige economische ontwikkelingen.

WW beëindigingen
Eind september 2018 verstrekte UWV 274.000 WW-uitkeringen, 77.000 minder dan in september van 2017. De meest voorkomende beëindigingsredenen van de WW zijn gerelateerd aan werk (47 procent) en het bereiken van de maximum WW-duur (36 procent).

Sinds eind 2016 kan de WW-uitkering worden stopgezet op initiatief van de WW’er en sinds april 2018 kan daarnaast op eigen initiatief ook het recht op WW worden beëindigd. Het gebruik hiervan neemt sterk toe. Inmiddels betreft dit circa 4 procent van het totale aantal WW-beëindigingen.

Lees hier het volledige Kennisverslag (2018-11).

NVvA
Terug naar overzicht
Meer Arbeidsdeskundigen nieuws
Bescherm letselschadeslachtoffers tegen malafide praktijken

Letselschadeslachtoffers moeten beschermd worden tegen malafide praktijken ...

NVvA
Arbeidsdeskundigen
Apps kunnen ondersteunen in communicatie op werk en in het dagelijks leven

Wanneer het gaat over technologische ondersteuning in werk gaan de gedachte ...

AKC
Arbeidsdeskundigen
AKC levert update Leidraad jobcoach op bij NVvA

Een jobcoach kan ondersteuning bieden bij vinden en behouden van werk. Om u ...

AKC
Arbeidsdeskundigen
Meer Arbeidsdeskundigen nieuws