07
dec
2016

Asscher publiceert derde voortgangsbrief Wwz (Wet werk en zekerheid)

In de brief komen de onderwerpen flexibele arbeid, het ontslagrecht en de WW aan de orde.

Flexibele arbeid: het herstel van de economie vertaalt zich in een stijging van zowel het aantal werknemers met een contract voor onbepaalde tijd als het aantal werknemers met een flexibel contract. Voor het eerst sinds 2009 is er dit jaar ook sprake van een stijging van het aantal werknemers met een vast contract vergeleken met verleden jaar. Het aantal werknemers met een flexibel contract stijgt overigens nog harder, waardoor het percentage van vaste contracten daalt.

Uitvoering ontslagrecht door UWV: UWV is in staat gebleken om de verzoeken om toestemming voor ontslag wegens een bedrijfseconomische reden of langdurige arbeidsongeschiktheid binnen de gestelde streeftermijnen kan afwikkelen.

Met de Wwz is de mogelijkheid van hoger beroep en cassatie geïntroduceerd in het ontslagrecht. Daar wordt ook gebruik van gemaakt.

De kosten van ontslag zijn verlaagd: de gemiddelde vergoeding die de rechter toekent bij ontbinding van de arbeidsovereenkomst is meer dan gehalveerd. De gemiddelde transitievergoeding bedraagt circa 0,4 maandsalaris per dienstjaar ontslagvergoeding die de rechter voor de Wwz toekende gemiddeld circa 1,0 tot 1,4 maandsalaris per dienstjaar was. Ook is berekend dat wanneer er naast de transitievergoeding (TV) door de rechter een billijke vergoeding (BV) wordt toegekend, de som daarvan lager is dan de vergoeding die de rechter in dat geval op basis van de kantonrechtersformule zou hebben toegekend. Het verschil bedraagt 43%.

Het aangepaste dagloonbesluit treedt op 1 december 2016 in werking. Lees hier de toelichting van de AWVN.

NVvA
Terug naar overzicht
Meer Arbeidsdeskundigen nieuws
Bescherm letselschadeslachtoffers tegen malafide praktijken

Letselschadeslachtoffers moeten beschermd worden tegen malafide praktijken ...

NVvA
Arbeidsdeskundigen
Apps kunnen ondersteunen in communicatie op werk en in het dagelijks leven

Wanneer het gaat over technologische ondersteuning in werk gaan de gedachte ...

AKC
Arbeidsdeskundigen
AKC levert update Leidraad jobcoach op bij NVvA

Een jobcoach kan ondersteuning bieden bij vinden en behouden van werk. Om u ...

AKC
Arbeidsdeskundigen
Meer Arbeidsdeskundigen nieuws