Terug naar het overzicht actueel

Lang en gelukkig werken

Monique Klompé is voorzitter van de NVvA. Zij vertelt over een belangrijk onderwerp voor iedereen wie werkt of wil werken: duurzame inzetbaarheid.

Waarom is duurzame inzetbaarheid zo’n belangrijk onderwerp?

Door de stijging van onze levensverwachting moet iedereen langer door werken. Het werkzame leven wordt dus uitgebreid en dat is alleen maar vol te houden als je werk doet dat bij je past. In welke leeftijdsfase je ook zit. Bij starters bijvoorbeeld is het belangrijk dat het werk niet te veel van je vraagt, omdat het aantal starters met een te hoge werkdruk enorm toeneemt. Maar ook voor bijvoorbeeld beroepen die fysiek zwaar zijn geldt dat je op tijd aan de bel moet trekken als het niet meer gaat. Want dat ga je niet volhouden tot je pensioen.

Wat is er veranderd door de jaren heen?

Vroeger was het zo dat mensen eerder met pensioen gingen. Daar moet wel bij gezegd worden dat de levensverwachting ook lager was. Nu moeten mensen langer doorwerken, maar is de levensverwachting ook hoger. Je zou kunnen zeggen dat de verhouding werken en niet-werken nog steeds in balans is, net als vroeger. Het grote verschil is wel dat mensen met zwaar werk eigenlijk eerder zouden moeten ophouden en hun werkzame tijd anders moeten gaan invullen.

Een ander verschil is de levensloop. Vroeger gingen mensen naar school om te leren, daarna gingen ze werken en daarna met pensioen. Tegenwoordig leren mensen, gaan ze werken, leren ze weer verder en gaan ze weer werken. Tussendoor nemen ze tijd vrij voor een gezin of een sabbatical en dan gaan ze weer verder met leren en werken.

Wat vind je ervan dat mensen niet meer tientallen jaren hetzelfde werk doen?

Het is in de basis heel erg goed, maar het uitgangspunt blijft: past dit werk mij? Maar blijf scherp, want als je niet duurzaam inzetbaar bent, ga je uitvallen. Daarvoor is zelfinzicht belangrijk en het switchen in werk is een manier van jezelf ontwikkelen. Je komt telkens op een andere plek en leert jezelf kennen en ontwikkelen.

Wat kunnen mensen morgen doen om beter duurzaam inzetbaar te zijn of blijven?

Je zou jezelf kunnen afvragen voor wie je dit allemaal doet. Voor jezelf of voor anderen? En als dat voor anderen is: vind je dat dan oké of wil je dat veranderen? Bij fysiek werk zijn pijntjes een raadgever, hoewel je eigenlijk al te laat bent als je last krijgt. De NVvA heeft een werkscan ontwikkeld waarbij mensen zelf kunnen checken of ze goed op hun plek zitten. Mensen kunnen zo in hun eigen spiegel kijken. Afhankelijk van het resultaat van de test volgt er een gesprek met de arbeidsdeskundige waarin er oplossingen besproken worden. Wij vinden dat je die werkscan iedere twee jaar moet doen. Zo houd je jezelf scherp en laat je het niet te ver komen. Ook voor werkgevers is de scan handig, want zo hebben zij meer baat bij hun werknemers die gelukkig in hun werk zijn. Je vindt de check op www.uwwerkscan.nl.

Hoe ziet een traject met een arbeidsdeskundige eruit?

Samen gaan we kijken hoe we jouw duurzame inzetbaarheid kunnen verbeteren. Dat kan een banenwissel betekenen, maar ook een aanpassing in de privésfeer. De arbeidsdeskundige bekijkt ook of werk passend is en kan daar ook advies in geven.

Wat is de rol van werkgevers in de duurzame inzetbaarheid van hun werknemers?

Elke werkgever is erbij gebaat dat hun wernemers goed presteren. En het goede nieuws is dat zij invloed kunnen uitoefenen op de duurzame inzetbaarheid van hun personeel. Werkgevers moeten ervoor zorgen dat het werk dat mensen doen passend is en blijft. Ook spelen ze een grote rol in de sfeer op het werk en kunnen ze er ook voor hun werknemers zijn wanneer er problemen zijn. Het is in ieder geval vooral belangrijk om met elkaar in gesprek te blijven. Als werkgevers kan je ook een arbeidsdeskundige inschakelen, je kunt je laten adviseren over individuele gevallen, maar ook over een hele afdeling.

En wat als mensen niet werken, maar thuiszitten? Wat kunnen zij aan hun duurzame inzetbaarheid doen?

Binnenkort komt onze nieuwste scan ‘Werkvermogen voor werkzoekenden’ online, waar we mensen echt enorm mee kunnen helpen. Het is vooral belangrijk om werkfit blijven voor zover dat mogelijk is. Toch is het lastig, want mensen die thuis zitten hebben allemaal hun eigen verhaal. Persoonlijk vind ik dat daar de kracht van een arbeidsdeskundige mooi tot uiting komt. Wij geven echt aandacht aan elk mens en bekijken per situatie naar de mogelijkheden en de manier waarop we deze goed kunnen benutten. Wij zijn er echt om jou volledig tot je recht te laten komen.

Meer weten over duurzame inzetbaarheid of heb je vragen over jouw situatie? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.

De arbeidsdeskundige werkt voor u!

Wat doet een arbeidsdeskundige

De arbeidsdeskundigen is specialist in mens, werk en inkomen, weegt belasting en belastbaarheid en geeft advies over passend werk. De arbeidsdeskundige ondersteunt bij het voorkomen en herstellen van arbeidsongeschiktheid en kijkt actief naar mogelijkheden van mens in werk. De arbeidsdeskundige is een onafhankelijke adviseur, beoordelaar en coach. Lees hier meer informatie.

Wanneer schakel je een arbeidsdeskundige in

Als u te maken krijgt met een burn-out, chronische ziekte of beperking, of als u het werk tijdelijk niet meer kunt uitvoeren. Dit betekent niet dat u voorgoed bent afgeschreven, integendeel! Samen met een arbeidsdeskundige gaat u aan de slag om (weer) aan het arbeidsproces te gaan deelnemen. Op een manier die aansluit bij uw arbeidsvermogen. Lees hier meer informatie.

Waar vind ik juiste arbeidsdeskundige

Jaarlijks ondersteunen arbeidsdeskundigen in Nederland 100.000 mensen om (weer) deel te nemen aan het arbeidsproces. Bijna 3.000 arbeidsdeskundigen zijn aangesloten bij de beroepsvereniging NVvA. Vind een arbeidsdeskundige in uw regio.