Terug naar het overzicht actueel

Interview Richard Heling NvvA thema: Letselschade en zorg met behulp van een arbeidsdeskundige

Richard Heling is vanaf 1998 arbeidsdeskundige in de particuliere sector en is sinds die tijd ook altijd betrokken geweest bij het platform Arbeidsongeschiktheidsverzekering en Letsel van de NvvA. Hij vertelt over letselschade en de daarop volgende zorg met behulp van een arbeidsdeskundige.


Kan je wat vertellen over de rol van een arbeidsdeskundige na letselschade?

De rol van de arbeidsdeskundige is veranderd. Waar het eerst vooral om claimbeoordeling ging, is het nu meer begeleiding en coaching door het hele proces. Arbeidsdeskundigen helpen bij het beoordelen van schade, maken een inschatting van de begeleiding of hulpmiddelen die iemand nodig heeft en ook helpen bij re-integratie.


Wanneer wordt de arbeidsdeskundige ingezet?

Laat ik vooropstellen dat zo’n heel proces makkelijk een jaar kan duren. Eerst is er het incident, dan komt het verzekeringswerk en pas als er sprake is van herstel, begint ons werk.
Wij werken zowel in opdracht van het slachtoffer (of belangenbehartiger) als in opdracht van de aansprakelijke verzekeraar. Het is dan aan ons om arbeidsintegratie te realiseren. Dat gaat zover als slachtoffers dat wensen en het stopt bij waar ons domein reikt.


En tot waar reiken die domeinen?

Eerst hielden wij ons niet bezig met fysieke of medische zaken, maar met behulp van experts kunnen we daar steeds meer in helpen. Die domeinen zijn dus aan het verbreden. We doen niet alles zelf en dat kan ook niet. Therapie of revalidatie zijn dingen waar ik niet voor ben opgeleid, dat zal ik ook nooit zelf doen. Maar tegenwoordig is het wel aan de arbeidsdeskundige om de juiste mensen te verzamelen die dat wel kunnen. Zo verzamel je een cirkel aan begeleiding voor de cliënt.


Als je zo nauw met iemand samenwerkt, moet er dan ook een persoonlijke klik zijn?

Absoluut. En daar maken wij ook matches voor. Een jonge vrouw van 25 moet je misschien aan een vaderfiguur koppelen of juist aan een maatje met meer aansluiting. Ook hebben we hebben mensen met een islamitische achtergrond in dienst. De heren gaan dan vaker naar mannelijke cliënten en vrouwen koppel ik aan vrouwen. Ik heb door het hele land mensen zitten en let er ook wel op dat mensen uit dezelfde regio met elkaar samenkomen. Uit een goede synergie komen mooie dingen. Wij leveren echt een bijdrage aan dat mensen weer verder kunnen met hun leven en dat is het allermooiste van dit werk.

De arbeidsdeskundige werkt voor u!

Wat doet een arbeidsdeskundige

De arbeidsdeskundigen is specialist in mens, werk en inkomen, weegt belasting en belastbaarheid en geeft advies over passend werk. De arbeidsdeskundige ondersteunt bij het voorkomen en herstellen van arbeidsongeschiktheid en kijkt actief naar mogelijkheden van mens in werk. De arbeidsdeskundige is een onafhankelijke adviseur, beoordelaar en coach. Lees hier meer informatie.

Wanneer schakel je een arbeidsdeskundige in

Als u te maken krijgt met een burn-out, chronische ziekte of beperking, of als u het werk tijdelijk niet meer kunt uitvoeren. Dit betekent niet dat u voorgoed bent afgeschreven, integendeel! Samen met een arbeidsdeskundige gaat u aan de slag om (weer) aan het arbeidsproces te gaan deelnemen. Op een manier die aansluit bij uw arbeidsvermogen. Lees hier meer informatie.

Waar vind ik juiste arbeidsdeskundige

Jaarlijks ondersteunen arbeidsdeskundigen in Nederland 100.000 mensen om (weer) deel te nemen aan het arbeidsproces. Bijna 3.000 arbeidsdeskundigen zijn aangesloten bij de beroepsvereniging NVvA. Vind een arbeidsdeskundige in uw regio.