Verslavingsproblematiek en re-integratie
Samenvatting

Korte situatieschets

De begeleidster van een 57-jarige UWV-klant meldt zich met een hulpvraag: de klant wil opnieuw starten met een re-integratietraject. Een eerder ingezet traject is niet afgerond als gevolg van een terugval van de klant. De klant heeft een WIA-uitkering (80-100%) en is bekend met verslavingsproblematiek.

Onderzoeksvraag in de oorspronkelijke casus

Een klant met verslavingsproblematiek vraagt hulp bij zijn re-integratie. Welke dienstverlening kan het beste worden ingezet om tot duurzame arbeidsparticipatie voor de klant te komen?

Conclusie van arbeidsdeskundige in de oorspronkelijke casus

Re-integratie – in welke vorm dan ook – is nu niet mogelijk, omdat de klant terugvalt in verslavingsgedrag. De arbeidsdeskundige acht het nu niet zinvol om re-integratiemogelijkheden te onderzoeken. Na herstel of toegenomen benutbare mogelijkheden moeten de mogelijkheden tot re-integreren opnieuw worden onderzocht.

Kennis- en leervragen

  1. Zijn er – als het gaat om arbeidsparticipatie – specifieke aandachtspunten voor verschillende typen verslavingen? Zo ja, welke?

  2. Wat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek over de terugval (recidive) van alcoholverslaafden?

  3. Wat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek over de factoren die succesvol zijn bij de re-integratie van alcoholverslaafden?

  4. Wat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek over de factoren die belemmerend zijn bij de re-integratie van alcoholverslaafden?

Accepteer de voorwaarden

Gebruik van dit werk is toegestaan conform licentie creative commons CC-BY-4.0. Deze gebruikslicentie vervalt zes maanden na het verschijnen van een nieuwe editie van het werk. Het auteursrecht op dit werk berust bij de Staat der Nederlanden, ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.


Download document Download document