Re-integratieverplichting van een werkgever, die eigenrisicodrager Ziektewet is, na beëindiging van een tijdelijk dienstverband
Samenvatting

Korte situatieschets

De casus gaat over een productiemedewerker die volledig is uitgevallen als gevolg van een chronische aandoening. Haar contract voor bepaalde tijd loopt van rechtswege af tijdens ziekte. Hierdoor gaat zij ziek uit dienst. De ex-werkgever is eigenrisicodrager voor de Ziektewet (ERD ZW). Daarom is deze, conform Werkwijzer Poortwachter maart 2017, verplicht de re-integratie voort te zetten alsof de cliënt nog bij hem in dienst is.

Onderzoeksvragen in de oorspronkelijke casus

  1. Kan cliënt op basis van de actuele functionele mogelijkhedenlijst (FML) de laatst verrichte werkzaamheden nog uitvoeren?

  2. Zo nee, zijn de laatst uitgevoerde werkzaamheden met behulp van aanpassingen duurzaam passend te maken, zodat cliënt vergelijkbare werkzaamheden bij een andere werkgever zou kunnen uitvoeren?

  3. Zo nee, is cliënt geschikt voor gangbare arbeid op de arbeidsmarkt?

  4. Zo ja, aan welke randvoorwaarden moeten deze werkzaamheden voldoen? Benoem hierbij minimaal 3 voorbeeldfuncties.

  5. Is een vervolgtraject gewenst? Welke re-integratiebegeleiding is nodig om de kortste weg naar werk te realiseren?

Conclusie van arbeidsdeskundige in casus

  1. Cliënt is op basis van de actuele FML ongeschikt voor uitoefening van de laatst verrichte werkzaamheden.

  2. De laatst verrichte werkzaamheden zijn niet duurzaam passend te maken door voorzieningen of aanpassing.

  3. Cliënt is geschikt voor gangbare arbeid op de arbeidsmarkt.

  4. De randvoorwaarden voor passend werk zijn: een schone werkomgeving, goed toegankelijke sanitaire voorzieningen, geen opgelegd werktempo en geen zware fysieke inspanningen.

  5. Een vervolgtraject is gewenst. Cliënt is aangewezen op gerichte ondersteuning bij het duiden van concrete mogelijkheden op de arbeidsmarkt.

Kennis- en leervragen

  1. Welke specifieke aandachtspunten/verplichtingen zijn er vanuit het wettelijk kader voor de re-integratie aanpak bij werknemers met een tijdelijk dienstverband die ziek uit dienst gaan?

    1. Wat zijn de verschillen hierbij tussen de aanpak van een ERD ZW-werkgever en een niet-ERD-werkgever?

    2. Wat zijn de verschillen hierbij vanuit de Wet verbetering poortwachter, Ziektewet, en het Arbeidsrecht (boek 7 Burgerlijk Wetboek)?

  2. Wat is er in de vakliteratuur bekend over belemmerende en bevorderende factoren voor de re-integratie van werknemers met een tijdelijk dienstverband, die ziek uit dienst gaan? In hoeverre maakt het hierbij uit of de ex-werkgever ERD ZW is?

  3. Wat zijn de significante verschillen in de re-integratiekansen van werklozen dan wel werknemers met een tijdelijk dienstverband die ziek uit dienst gaan?

Accepteer de voorwaarden

Gebruik van dit werk is toegestaan conform licentie creative commons CC-BY-4.0. Deze gebruikslicentie vervalt zes maanden na het verschijnen van een nieuwe editie van het werk. Het auteursrecht op dit werk berust bij de Staat der Nederlanden, ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.


Download document Download document