Methodisch handelen bij beeld- en oordeelsvorming tweede spoor re-integratietraject
Samenvatting probleemdefiniëring/context voor de vragen aan de commentator

De werknemer in deze casus heeft een ‘lopend’ tweede spoor-traject waarbij zij aangeeft geen aansluiting te ervaren op haar begeleidingsbehoeftes. Dit traject is opgestart omdat werknemer boventallig raakte vanwege het vervallen van haar functie. Toen er later sprake was van arbeidsongeschiktheid als gevolg van ziekte, is er alsnog een arbeidsdeskundige bij de situatie betrokken. Deze komt tot de conclusie dat het huidige tweed spoor-traject niet adequaat verloopt en de situatie een opstapplan voor arbeidsparticipatie vraagt.

De mogelijkheden en de competenties van de werknemer en de beleving van die mogelijkheden door de werknemer, vormen de bouwstenen voor de kans op succes bij een re-integratie traject tweede spoor. Coaching en ondersteuning op maat is noodzakelijk om niet meer of minder te doen dan noodzakelijk. Daarbij is het van belang dat de werknemer wordt gestimuleerd zoveel mogelijk zelf actie te ondernemen. Daarom moet er zo vroeg mogelijk worden aangesloten bij de kracht van de werknemer zelf.

In het algemeen moet een arbeidsdeskundig onderzoek in een bepaald aantal uren uitgevoerd worden. Na het onderzoek moet er voor de werkgever en de werknemer een gericht advies liggen dat aansluit op de begeleidingsbehoefte van de werknemer.

Om aan de achterkant van het arbeidsdeskundig onderzoek tot een goed advies te kunnen komen, waar de werknemer zich in kan herkennen, moet de arbeidsdeskundige aan de voorkant van het onderzoek op efficiënte wijze relevante informatie moeten verkrijgen. Er bestaan diverse vragenlijsten die het arbeidsvermogen, de motivatie en belemmerende en versterkende factoren in kaart brengen. De vragenlijsten kunnen inzicht geven in welk soort ondersteuning de werknemer nodig heeft. Daarbij is het belangrijk te weten op basis van welke aspecten de begeleidingsbehoefte kan worden vastgesteld. Ook het is belangrijk om te weten of deze dan ook door de arbeidsdeskundige in samenspraak met de werknemer vastgesteld kunnen worden.

Daarnaast staat de vraag centraal op welke wijze en vanaf welk moment je de werknemer maximaal kunt betrekken bij haar verdere doorstart van het eigen re-integratietraject, opdat er stimulans uitgaat van het pakken van de eigen regie.

Accepteer de voorwaarden

Gebruik van dit werk is toegestaan conform licentie creative commons CC-BY-4.0. Deze gebruikslicentie vervalt zes maanden na het verschijnen van een nieuwe editie van het werk. Het auteursrecht op dit werk berust bij de Staat der Nederlanden, ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.


Download document Download document