CBS onderzoekt verschillen in ziekteverzuim diverse bedrijfstakken | Arbeidsdeskundigen
07
jul
2017

CBS onderzoekt verschillen in ziekteverzuim diverse bedrijfstakken

Uit onderzoek door het CBS blijkt dat het ziekteverzuim in de horeca het laagst is en in het openbaar bestuur het hoogst.

De verschillen in verzuim hangen samen met de arbeidsomstandigheden in een bedrijfstak, kenmerken van de werknemers, en de bedrijfsgrootte. Zo heeft het lagere verzuim in de horeca er onder meer mee te maken dat er naar verhouding veel jonge werknemers in deze bedrijfstak werkzaam zijn.

In 2016 bedroeg het ziekteverzuim 3,9 procent: van alle duizend te werken dagen zijn er 39 verzuimd vanwege ziekte. Sinds 2006 is het verzuim onder werknemers vrij stabiel en fluctueert het tussen de 3,8 en 4,2 procent. In 2014 was het ziekteverzuim met 3,8 procent het laagst. Het CBS wijdt het verschil in ziekteverzuim tussen de bedrijfstakken deels aan de kenmerken van werknemers, zoals leeftijd en geslacht. Andere oorzaken zijn volgens de organisatie verschillen in arbeidsomstandigheden en het soort dienstverband.

Klik hier voor de volledige toelichting op het bericht en de bijbehorende grafieken.

NVvA
Terug naar overzicht
Meer NVvA nieuws
Arbovisie 2040: preventie centraal voor gezond en veilig werken

In het SER-advies Arbovisie 2040 – deel 2 benadrukken sociale partners het ...

Arbeidsdeskundigen
NVvA
Save the date: NVvA - AKC najaarscongres 2025

NVvA en AKC Najaarscongres is dit jaar op donderdag 20 november 2025 in de ...

NVvA
Cobot als collega: kans voor inclusief samenwerken

Collaboratieve robots – kortweg cobots – kunnen een waardevolle aanvulling ...

Arbeidsdeskundigen
NVvA
Meer Vereniging NVvA nieuws