Preventie- en re-integratieaanpak bij ADHD: wat werkt?
Samenvatting

Korte situatieschets

Werknemer is een 28-jarige man, werkzaam als algemeen medewerker in een kleine bouwmarkt. Hij is uitgevallen voor zijn werk vanwege gevoeligheid voor stof en klachten die verband houden met zijn aandoening (ADHD). Werkgever doet een aanvraag voor een deskundigenoordeel van zijn re-integratie-inspanningen.

Onderzoeksvraag in de oorspronkelijke casus

De werkgever vraagt een deskundigenoordeel aan en wil weten of het ingezette traject (reïntegratiebedrijf) voldoende is en ook voldoet.

Conclusie van arbeidsdeskundige in casus

De arbeidsdeskundige acht de door de werkgever uitgevoerde re-integratie-inspanningen niet voldoende.

Kennis- en leervragen

  1. Wat is er uit (wetenschappelijk) onderzoek bekend over de psychosociale belastbaarheid van werknemers met ADHD in relatie tot werk?

  2. Wat zijn de voorwaarden om iemand met ADHD optimaal te ondersteunen op de werkplek (begeleiding, aanpassingen op de werkplek, collega’s) om uitval te voorkomen?

  3. Zijn er speciale methodes, die bij de re-integratie van een werknemer met ADHD gehanteerd kunnen worden en zijn deze bewezen effectief?

Accepteer de voorwaarden

Gebruik van dit werk is toegestaan conform licentie creative commons CC-BY-4.0. Deze gebruikslicentie vervalt zes maanden na het verschijnen van een nieuwe editie van het werk. Het auteursrecht op dit werk berust bij de Staat der Nederlanden, ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.


Download document Download document