Voorwoord | Arbeidsdeskundigen

Cahier 10 – Scan Werkvermogen Werkzoekenden
Voorwoord

Voor u ligt alweer het tiende AKC-onderzoekscahier, waarin het Arbeidsdeskundig Kennis Centrum (AKC) met trots de Scan Werkvermogen Werkzoekenden presenteert. De methodiek van de deze Scan, de inzet van de vragenlijst, de processtappen, de motiverende gespreksvoering, de training en de formats dragen allemaal bij aan de professionalisering van de ondersteuning van werkzoekenden.

De meerwaarde van de Scan Werkvermogen Werkzoekenden is dat de arbeidsdeskundige in één keer een compleet beeld krijgt van een cliënt. De Scan voorkomt dat onderwerpen worden overgeslagen. Daarnaast maakt het instrument de blik van de arbeidsdeskundige objectief en neutraal. De Scan werkt bovendien activerend en motiverend; de cliënt analyseert zelf waar de crux zit. Ook de arbeidsdeskundigen die de Scan toepasten in de praktijktest hebben dit ervaren. Voorwaarde is wel dat de Scan in zijn totaliteit wordt toegepast; als samenhangend geheel heeft het een meerwaarde ten opzichte van andere instrumenten.

Het arbeidsdeskundig vakmanschap, dat bestaat uit drie pijlers (zie kader), krijgt met de Scan een methodisch handelingskader aangereikt, gebaseerd op evidence en expertmeningen.

Pijlers van het arbeidsdeskundig vak

  • Specialisme op het gebied van mens, werk en inkomen.

  • Inzicht in belastbaarheid, beleving en mogelijkheden van mensen in disbalans en afweging tegen belasting die werk met zich meebrengt.

  • Coaching van mensen bij het bereiken van reële doelen op het gebied van werk en inkomen.

De ontwikkeling van de Scan is een goed voorbeeld van hoe bestaande evidence en expertkennis in een kort tijdsbestek (één jaar) kan worden omgebouwd naar een praktische werkwijze en instrument. Dat had niet kunnen gebeuren zonder de hechte samenwerking tussen arbeidsdeskundigen, toegewijde wetenschappers en onderzoekers. De in de afgelopen jaren ontwikkelde werkwijze binnen het onderzoeksprogramma Professionalisering Arbeidsdeskundig Handelen (PAH) werpt zijn vruchten af.

De Scan Werkvermogen Werkzoekenden kan, zo hopen wij, de volgende stap zijn in de professionele ondersteuning aan alle werkzoekenden. De Scan is bedoeld voor werkzoekenden (met of zonder gezondheidsproblemen). De Scan geeft deze doelgroep inzicht in de factoren die van invloed zijn op hun werkzoekgedrag en werkvermogen. Werkzoekgedrag en werkvermogen bepalen samen de kans op het vinden en behouden van werk. De Scan stimuleert de eigen verantwoordelijkheid van werkzoekenden en zet hen aan tot het zelfstandig of met ondersteuning opvolgen van geformuleerde acties. De Scan geeft richting aan het zoekgedrag van werkzoekenden (met prioritering) en vergroot daarmee de effectiviteit van het zoekgedrag naar betaalde arbeid.

Doelen van de Scan

  • De Scan moet werkzoekenden een beeld geven van hun actuele, individuele situatie. De Scan geeft inzicht in de lacunes die het passeren van de drempel naar de arbeidsmarkt belemmeren.

  • De Scan moet richting geven aan het zoekgedrag van werkzoekenden (met prioritering). De Scan vergroot hiermee de effectiviteit van het zoekgedrag naar betaalde arbeid.

  • De Scan moet de individuele verantwoordelijkheid van werkzoekenden stimuleren en de werkzoekende aanzetten tot het zelfstandig of met ondersteuning opvolgen van geformuleerde acties.

  • De Scan moet de kwaliteit en effectiviteit vergroten van de dienstverlening van professionals die de Scan toepassen.

De verdere professionalisering van het arbeidsdeskundig vak leidt tot betere dienstverlening, toenemende empowerment en meer perspectief voor de werkzoekende. Het AKC hoopt dat het UWV, gemeenten, verzekeraars, werkgevers en re-integratiebedrijven de Scan gaan toepassen binnen hun dienstverlening, die is gericht op arbeidsparticipatie en een snelle terugkeer op de arbeidsmarkt.

De Scan Werkvermogen Werkzoekenden had niet tot stand kunnen komen zonder de betrokkenheid van de arbeidsdeskundigen die de invitational conference hebben bezocht, de arbeidsdeskundigen en cliënten die hebben deelgenomen aan de praktijktest en de leden van de begeleidingscommissie.

Het bestuur van het AKC beveelt het gebruik van de Scan Werkvermogen Werkzoekenden graag aan en heeft met de ontwikkeling van de Scan opnieuw een maatschappelijke bijdrage willen leveren aan de innovatie van de dienstverlening op het gebied van duurzame arbeidsparticipatie.

Mr. M. Klompé, voorzitter bestuur AKC

Nijkerk, november 2012

Accepteer de voorwaarden

Gebruik van dit werk is toegestaan conform licentie creative commons CC-BY-4.0. Deze gebruikslicentie vervalt zes maanden na het verschijnen van een nieuwe editie van het werk. Het auteursrecht op dit werk berust bij de Staat der Nederlanden, ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.


Download document Download document