Voorwoord | Arbeidsdeskundigen

Cahier 26 – Tool arbeidsdeskundige beoordeling psychosociale arbeidsbelasting
Voorwoord

Psychosociale arbeidsbelasting (PSA) is een van de belangrijkste arbeidsrisico’s. Ook speelt PSA een belangrijke rol in het aantal verzuimdagen. Uit de Arbobalans 2020 blijkt dat bij klachten die voortvloeien uit psychosociale arbeidsbelasting (psychische klachten, overspannenheid, burn-out) de hersteltijd langer is dan bij andere gezondheidsklachten.

Het vaststellen van de mate van psychosociale arbeidsbelasting is een belangrijke taak in het werk van arbeidsdeskundigen. Daarom zijn we blij met dit actuele instrument, dat aansluit bij de ontwikkelingen in de werkcontext en de arbeidsmarkt. Het instrument ondersteunt arbeidsdeskundigen bij het evidence based vaststellen van psychosociale arbeidsbelasting.

De tool ‘Arbeidsdeskundige beoordeling psychosociale arbeidsbelasting’ – verder aangeduid als de DPQ – is geschikt voor oordeelsvorming van individuele psychosociale arbeidsbelasting en ook toepasbaar op team- en organisatieniveau, preventief en bij (dreigend) verzuim, zodat de arbeidsdeskundige ook in de organisatie-adviesrol wordt gefaciliteerd. De tool is eveneens goed bruikbaar voor andere arboprofessionals.

Arbeidsdeskundigen zijn uitgebreid betrokken bij de ontwikkeling en hebben de DPQ positief getest op toepasbaarheid in de uitvoeringspraktijk, zowel door de arbeidsdeskundige als voor werknemers. Om de toepasbaarheid verder te vergroten, is de DPQ omgezet in een digitale vragenlijst, die de professional eenvoudig via de website kan inzetten.

Het voorkomen en beperken van verzuim door psychosociale arbeidsbelasting is een belangrijk streven. Met dit instrument hopen we hier een bijdrage aan te kunnen leveren. Het is nu aan jullie als arbeidsdeskundigen om het instrument ter hand te nemen!

Marianne Holleman

Directeur AKC

Accepteer de voorwaarden

Gebruik van dit werk is toegestaan conform licentie creative commons CC-BY-4.0. Deze gebruikslicentie vervalt zes maanden na het verschijnen van een nieuwe editie van het werk. Het auteursrecht op dit werk berust bij de Staat der Nederlanden, ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.


Download document Download document