05
dec
2016

Tweede Kamer heeft op 6 december begroting ministerie SZW behandeld

De begroting geeft de hoofdlijnen van het beleid weer en een uitgebreide toelichting op de beleidswijzigingen 2017.

Het beleid van 2017 (bron: Memorie van Toelichting) is gericht op: 'goed werk en kansen voor iedereen':

  • Verhoging minimumjeugdloon en aanpassingen in Wet werk en zekerheid: oplossen knelpunten en onvoorziene effecten
  • Begrijpelijker en voorspelbaarder maken van beoordeling van re-integratietrajecten door het UWV, in het bijzonder re-integratie bij een nieuwe werkgever (het «tweede spoor»). Doel: voorkoming start re-integratietrajecten om loonsanctie te voorkomen.
  • Gezond en veilig werken: het programma «Duurzame inzetbaarheid» richt zich in 2017 op de aanpak van psychosociale arbeidsbelasting, waaronder het voorkomen van ongewenste omgangsvormen op het werk.
  • Meer kansen voor de onderkant van de arbeidsmarkt: 2017 het lage-inkomensvoordeel (LIV): een financieel voordeel voor werkgevers die een werknemer in dienst nemen – of houden – die het wettelijk minimumloon verdient of net iets meer.
  • Participatie: stimuleren dat mensen met een arbeidsbeperking zo veel mogelijk participeren in regulier werk d.m.v. Participatiewet (no-riskpolis; verplicht stellen beschut werk), Wet banenafspraak (verhoging budget WW-dienstverlening UWV tot €160 miljoenen; handhaving quotum arbeidsbeperkten.
  • Handhaving scholingsvouchers: ook in 2017. Mensen met een baan of een WW-uitkering, en zelfstandigen, kunnen zich hiermee omscholen naar een beroep met een beter perspectief op werk.
  • Beperken langdurige werkloosheid vijftigplussers: start 'Perspectief voor vijftigplussers' een gemeenschappelijke campagne van het kabinet en sociale partners. O.a. door de leeftijdsgrens van de no-riskpolis naar 56 jaar te verlagen; extra geld voor experimenten om de kansen bij werkgevers beter te benutten (in totaal € 68 miljoen).

In de toekomst zijn volgens het ministerie de volgende thema's belangrijk: een leven lang leren (cultuuromslag is nodig bij werkgevers en werknemers; beperking tweedeling op arbeidsmarkt (verschil tussen flexwerkers en mensen met vast contract); voortzetting decentralisaties; harmonisatie van regelingen en instrumenten zoals Participatiewet, Wajong en WIA.

Alle kamerstukken over de begrotingsbehandeling SZW vind je hier.

NVvA
Terug naar overzicht
Meer Arbeidsdeskundigen nieuws
Bescherm letselschadeslachtoffers tegen malafide praktijken

Letselschadeslachtoffers moeten beschermd worden tegen malafide praktijken ...

NVvA
Arbeidsdeskundigen
Apps kunnen ondersteunen in communicatie op werk en in het dagelijks leven

Wanneer het gaat over technologische ondersteuning in werk gaan de gedachte ...

AKC
Arbeidsdeskundigen
AKC levert update Leidraad jobcoach op bij NVvA

Een jobcoach kan ondersteuning bieden bij vinden en behouden van werk. Om u ...

AKC
Arbeidsdeskundigen
Meer Arbeidsdeskundigen nieuws