06
feb
2019

Toch relevante wijziging in Werkwijzer Poortwachter

Het gaat hierbij om een spoor 1 re-integratie van een zieke ex-werknemer. Hierbij maakte het UWV ook opmerkingen over verlengen van het dienstverband, of het aangaan van een nieuw dienstverband met de ex-werknemer.

De Werkwijzer Poortwachter is op dit punt aangepast. Het UWV is nu minder stellig. Nog steeds is spoor 1 relevant, maar de opmerkingen over het aangaan of verlengen van een dienstverband zijn verdwenen. Volgens de nieuwe tekst moet de eigenrisicodrager de mogelijkheden van spoor 1 re-integratie onderzoeken en ‘zo mogelijk tot herplaatsing overgaan’.

Nieuwe tekst
De eigenrisicodrager Ziektewet is op dezelfde wijze als ieder andere werkgever verantwoordelijk voor re-integratie van zijn (ex-)werknemer in het eerste en het tweede spoor. Na het einde van het dienstverband zet hij de re-integratie voort alsof de werknemer nog bij hem in dienst is. Dit brengt met zich mee dat hij de mogelijkheden in Spoor 1 moet blijven onderzoeken en zo mogelijk tot herplaatsing moet overgaan.

Voor veel eigenrisicodragers ZW zal de nieuwe tekst beter aansluiten bij de praktijk. Bij onze ENgage-relaties is er altijd onderzoek naar spoor 1 en zo mogelijke herplaatsing. Maar het onmogelijke kan niet gevraagd worden. Ik ben daarom erg blij met deze aanpassing, die eigenrisicodragers een veel redelijker uitgangspunt geeft bij re-integratie van ex-werknemers.

Bericht (link naar oorspronkelijke bericht) met dank aan Janthony Wielink, Enkwest: directeur en trainer inkomensverzekeringen;ENgage: directeur en werkgeversadviseur

NVvA
Terug naar overzicht
Meer Arbeidsdeskundigen nieuws
Software voor doven en slechthorenden Speaksee vergoed door UWV

Mensen met een auditieve beperking ervaren soms een afstand tot de arbeidsm ...

AKC
Arbeidsdeskundigen
NVvA belicht de rol van arbeidsdeskundigen in nieuw OCTAS rapport

Op een bijzondere bijeenkomst op 29 februari heeft OCTAS, in het bijzijn va ...

NVvA
Arbeidsdeskundigen
NVvA Steunt Baanbrekende Aanpak voor Werknemerswelzijn en Organisatorische Veerkracht

Samen met een multidisciplinair consortium van academische en praktijkpartn ...

Arbeidsdeskundigen
Arbeidsdeskundigen
NVvA
Meer Arbeidsdeskundigen nieuws