6 februari 2019

Toch relevante wijziging in Werkwijzer Poortwachter

Het gaat hierbij om een spoor 1 re-integratie van een zieke ex-werknemer. Hierbij maakte het UWV ook opmerkingen over verlengen van het dienstverband, of het aangaan van een nieuw dienstverband met de ex-werknemer.

De Werkwijzer Poortwachter is op dit punt aangepast. Het UWV is nu minder stellig. Nog steeds is spoor 1 relevant, maar de opmerkingen over het aangaan of verlengen van een dienstverband zijn verdwenen. Volgens de nieuwe tekst moet de eigenrisicodrager de mogelijkheden van spoor 1 re-integratie onderzoeken en ‘zo mogelijk tot herplaatsing overgaan’.

Nieuwe tekst
De eigenrisicodrager Ziektewet is op dezelfde wijze als ieder andere werkgever verantwoordelijk voor re-integratie van zijn (ex-)werknemer in het eerste en het tweede spoor. Na het einde van het dienstverband zet hij de re-integratie voort alsof de werknemer nog bij hem in dienst is. Dit brengt met zich mee dat hij de mogelijkheden in Spoor 1 moet blijven onderzoeken en zo mogelijk tot herplaatsing moet overgaan.

Voor veel eigenrisicodragers ZW zal de nieuwe tekst beter aansluiten bij de praktijk. Bij onze ENgage-relaties is er altijd onderzoek naar spoor 1 en zo mogelijke herplaatsing. Maar het onmogelijke kan niet gevraagd worden. Ik ben daarom erg blij met deze aanpassing, die eigenrisicodragers een veel redelijker uitgangspunt geeft bij re-integratie van ex-werknemers.

Bericht (link naar oorspronkelijke bericht) met dank aan Janthony Wielink, Enkwest: directeur en trainer inkomensverzekeringen;ENgage: directeur en werkgeversadviseur

delen via

Ander nieuws

Bekijk alle berichten