15
mei
2020

Nu online: handreiking preventie uitval door psychische klachten

Vooral voor mensen met ernstige psychische problemen vormt de coronacrisis een behoorlijke uitdaging; uit onderzoek van het Trimbos blijkt dat 40 procent van hen momenteel meer last van klachten heeft dan normaal gesproken het geval is. Maar ook werknemers die niet eerder psychische problemen ervoeren, kunnen in deze tijd klachten ontwikkelen. Daarom lanceerde AWVN 15 mei een handreiking die werkgevers helpt om ziekteverzuim door psychische klachten te verminderen en in het beste geval zelfs te voorkomen.

Waar lopen werknemers tegenaan?
Naast het verliezen van een dagstructuur en een gebrek aan sociaal contact, leven er ook allerlei zorgen bij mensen. Van financiële zorgen (‘blijft mijn baan wel bestaan?’) tot angst om iemand te verliezen of om zelf het virus op te lopen. Medewerkers die nu thuis moeten werken, ervaren regelmatig dat de grens tussen werk en privé vervaagt. Dit overzicht geeft hier 12 duidelijke voorbeelden van.

De handreiking
Werkgevers kunnen een belangrijke rol vervullen in het signaleren van psychische klachten. In de handreiking staan – vanuit verschillende rollen bezien – tips opgenomen die ervoor moeten zorgen dat werknemers dan ook de juiste ondersteuning krijgen. Wat kunt u nu het best afstemmen met een jobcoach? Waarvoor kunt u de bedrijfsarts inschakelen? En: hoe kunnen directe collega’s bijdragen aan goede werkomstandigheden?

De handreiking blijft in ontwikkeling en wordt verrijkt met voor werkgevers relevantie informatie.

Bekijk hier de website van de handreiking

NVvA
Terug naar overzicht
Meer Arbeidsdeskundigen nieuws
Bescherm letselschadeslachtoffers tegen malafide praktijken

Letselschadeslachtoffers moeten beschermd worden tegen malafide praktijken ...

NVvA
Arbeidsdeskundigen
Apps kunnen ondersteunen in communicatie op werk en in het dagelijks leven

Wanneer het gaat over technologische ondersteuning in werk gaan de gedachte ...

AKC
Arbeidsdeskundigen
AKC levert update Leidraad jobcoach op bij NVvA

Een jobcoach kan ondersteuning bieden bij vinden en behouden van werk. Om u ...

AKC
Arbeidsdeskundigen
Meer Arbeidsdeskundigen nieuws