18 februari 2019

Duiding Arbeidsmarktontwikkelingen (UWV)

Deze aflevering van de Notitie Duiding Arbeidsmarktontwikkelingen (UWV, jan. 2019) heeft als speciaal thema de positie van 50-plussers met een WW-uitkering.

Hieronder een overzicht van de belangrijkste bevindingen uit de Notitie Duiding Arbeidsmarktontwikkelingen:

  • De positie van 50-plussers met een WW-uitkering is in 2018 verbeterd ten opzichte van 50-minners. Een groter deel verliet de WW vanwege werk. Er treedt nu een inhaaleffect op dat in 2017 nog niet zichtbaar was. Dat wil niet zeggen dat 50-plussers er nu beter voorstaan dan 50-minners, maar dat het verschil minder groot is geworden. Binnen de groep 50-plussers zijn er grote verschillen.
  • 60- plussers verlaten de WW minder vaak vanwege werk en vaker omdat ze aan het eind van hun uitkering zijn gekomen. Het werkloosheidspercentage onder 60-plussers is hoger dan onder 50- tot 60-jarigen. Onder 60-plussers is het ook hoger dan bij het begin van de economische crisis.
  • Het aantal openstaande vacatures is vooral voor technische beroepen in het derde kwartaal van 2018 verder gestegen. Omdat zowel de vacatures als de banen zijn toegenomen is de vacaturegraad gelijk gebleven ten opzichte van het tweede kwartaal van 2018. De ICT-sector heeft al ruim vier jaar de hoogste vacaturegraad.
  • Het aantal WW-uitkeringen blijft dalen. Het aantal langdurige WW-uitkeringen (een jaar of langer) daalt nu sneller dan het aantal kortdurende uitkeringen.
  • De krapte aan personeel is nog steeds hoog en zal voorlopig aanhouden. De krapte heeft zich bovendien over vrijwel het hele land uitgebreid. De krapte is het grootst bij ICT-beroepen, technische beroepen en transportberoepen.

Meer informatie over de arbeidsmarkt: De arbeidsmarkt in 2019: een korte terugblik op 2018 en verwachtingen van UWV en werkgevers voor 2019 (UWV, januari 2019)

delen via

Ander nieuws

Bekijk alle berichten