9 juli 2019

De mentaal gezonde zaak: terugkoppeling workshop voorjaarscongres en werkgevers gezocht

In de workshop op het NVvA voorjaarscongres over De mentaal gezonde zaak werd antwoord gegeven op de volgende vraag: Wat kunnen werkgevers doen om werknemers met psychische problemen te ondersteunen?

Terugkoppeling
Hieruit ontstond een uitgebreide brainstorm. Er werd benadrukt dat periodiek contact tussen werkgever en werknemer nodig is, waarbij sprake is van oprechte aandacht, begrip en vertrouwen. Arbeidsdeskundigen noemen het belang van openheid om het gesprek aangaan. In dit gesprek tussen leidinggevende en werknemer moet het gaan over de behoefte van de werknemer, eventuele werkaanpassingen, en kan de leidinggevende eventueel interventies of professionals aanbieden als ondersteuning. Tevens moeten er duidelijke werkafspraken gemaakt worden, die regelmatig geëvalueerd worden. Dit is slechts een greep van de genoemde ideeën. Hiernaast werd het belang van kennis over psychische kwetsbaarheid op de werkvloer benadrukt en de noodzaak om leidinggevenden handreikingen te verstrekken, mede door de arbeidsdeskundigen.

Stappen vooruit
Deze workshop verhelderde met name wat er gedaan kan worden, een vervolgstop is nu te achterhalen hoe de leidinggevende te werk kan gaan, en dit gaan we onderzoeken bij leidinggevenden zelf.

Hiervoor wij op zoek naar werkgevers (leidinggevende, supervisor, teammanager, mogelijk via afdeling HR) die met ons in gesprek willen gaan. De werkgever heeft een cruciale rol bij het ondersteunen van werknemers met veelvoorkomende psychische problemen zoals overspannenheid, burn-out, angst en depressie. Kent u werkgevers die te maken hebben gehad met werknemers met psychische problemen en geïnteresseerd zijn om hierover mee te praten? Dan zouden wij graag met hen in contact komen.
In AD Visie 4 van 2018 staat op pagina 14 meer informatie over dit project.

Oproep werkgevers
Bekijk de video of stuur de volgende oproep door: https://vimeo.com/303701614/d7064eaf29

Zet u in voor een Mentaal Gezonde Zaak!
Bent u leidinggevende? En u wilt voorkomen dat werknemers met psychische klachten uitvallen?


Wie kan meedoen
- U bent leidinggevende en stuurt werknemers aan, ongeacht sector en grootte van uw team.
- U heeft mensen in uw team die last hebben (gehad) van veelvoorkomende psychische klachten, zoals depressie, angst of burn-out.

Voordelen van deelname
Door mee te doen, krijgt u inspiratie van andere leidinggevenden over het voorkomen van ziekteverzuim door psychische klachten. U krijgt up-to-date kennis over werken en psychische gezondheid.

Wat vragen wij van u:
- Individueel telefonisch gesprek van ongeveer 30 minuten over bevorderende factoren voor het blijven werken, zodat ziekteverzuim voorkomen wordt. Dit vindt plaats tot eind augustus.
- Voorbereidende online-opdracht van maximaal 10 minuten, één week voor het groepsgesprek.
- Deelname aan een groepsgesprek van twee uur, waarin u en andere leidinggevenden ideeën uitwisselen over genoemde factoren. Ook gaat dit gesprek over uw huidige aanpak en behoeften die u als leidinggevende heeft om werknemers met psychische klachten te ondersteunen.

Deelnemen
Waar: Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, of Tranzo/ Tilburg Universiteit te Tilburg
Wanneer: groepsgesprek donderdag 5 september 15.00u – 17.00u te Nijmegen of maandag 9 september 15.00u – 17.00u te Tilburg.
Reiskosten worden vergoed. Meldt u aan voor 15 augustus via de mail of telefoon (bellen, sms of WhatsApp) en geef aan met welk gesprek u graag meedoet.
Deel deze oproep gerust met andere leidinggevenden die interesse hebben.

Voor aanmelding of aanvullende informatie: neem gerust contact met ons op.
Onderzoekers De mentaal gezonde zaak
Bouwine Carlier bouwine.carlier@han.nl 0615104296
Suzanne van Hees suzanne.vanhees@han.nl 0611742858
https://www.han.nl/onderzoek/werkveld/projecten/mentaal-gezonde-zaak/

delen via

Ander nieuws

Bekijk alle berichten