30
okt
2019

Henk Zuidema; 40 jaar Arbeidsdeskundige

Henk Zuidema is op 1 oktober van dit jaar gedurende 40 jaar werkzaam als arbeidsdeskundige.

Hij is inmiddels 76 jaar en werkt nog steeds met heel veel plezier en bevlogenheid als arbeidsdeskundige. Momenteel is hij (gedurende 4 dagen per week) werkzaam voor het Ondersteuningsteam Noord van het UWV in Groningen. Volgens collega's bij het UWV in Groningen doet hij zijn werk nog steeds goed en wordt hij zeer gewaardeerd.

Omdat er waarschijnlijk niet veel arbeidsdeskundigen zijn die op deze leeftijd nog werkzaam zijn en die zoveel kennis hebben opgedaan over het vak van arbeidsdeskundige, hebben wij een aantal vragen gesteld en daarop mooie antwoorden van Henk Zuidema ontvangen:

  1. Wat is u opgevallen in uw lange carrière als het gaat om de positie van de arbeidsdeskundige in Nederland?
    De grootste verandering is geweest het werken in een eigen rayon en daarin als een spin in het web functioneren - met autonomie - naar een gecontroleerde en gestuurde binnenwerk functie. Was begin ‘80 verantwoordelijk voor de gevraagde werk- en woonvoorzieningen, deelnemer van meerdere SMT’en (Sociaal Medische Team), bemiddelingsbevoegd in het kader van artikel 21.2a WAO, beoordelen van de mate van AO-heid in de zin van de AAW, WAO en WAZ. Een breed palet van activiteiten goed afhandelen, mede om het vak op de kaart te zetten.
  2. Wat kan de nieuwe generatie leren van een ervaren arbeidsdeskundige?
    Vanuit de geest van de wet beoordelen en adviseren en niet alleen naar de letter van de wet. Er zit achter elke beoordeling of advisering een mens die verder wil en ondersteuning nodig heeft. Wees mens met de persoon of met de persoon in een organisatie die een advies of een beoordeling nodig heeft.
  3. Wat kan een ervaren arbeidsdeskundige leren van een nieuwe generatie?
    Veel jonge arbeidsdeskundigen, in functiejaren, ervaar ik als enthousiast en gedreven. De ervaren (de wat oudere in functiejaren) arbeidsdeskundige ervaar ik veelal als gelaten. Jammer! Laat je inspireren door het enthousiasme van de jongere arbeidsdeskundige.
  4. Wat vind u de toegevoegde waarde van ons vak?
    De toegevoegde waarde van ons beroep / vak is op een cruciaal moment in iemands leven duidelijkheid te kunnen verschaffen over zijn of haar financiële toekomst, een mogelijke uitweg kunnen bieden bij verlies van werk en/of verlies van werkgever. Ook de onmogelijkheden binnen de regelgevingen van onze Sociale Verzekeringen/Sociale Zekerheid (w.o. Sociale Domein van Gemeentes) duidelijk benoemen in zo’n situatie.
  5. Wat is u belangrijkste boodschap aan de arbeidsdeskundigen in Nederland?
    Elke arbeidsdeskundige, onafhankelijk in welke sector werkende, wens ik een maximale/optimale eigen regelruimte toe. Mijn advies zou zijn: zoek de grenzen van deze regelruimte binnen je eigen organisatie op. Jezelf, de persoon die wordt bemiddeld, beoordeeld of geadviseerd, je eigen organisatie en de organisatie waar de betreffende persoon werkt, hebben er voordeel van.

    Voor allen een win-win situatie!

NVvA
Terug naar overzicht
Meer Arbeidsdeskundigen nieuws
Bescherm letselschadeslachtoffers tegen malafide praktijken

Letselschadeslachtoffers moeten beschermd worden tegen malafide praktijken ...

NVvA
Arbeidsdeskundigen
Apps kunnen ondersteunen in communicatie op werk en in het dagelijks leven

Wanneer het gaat over technologische ondersteuning in werk gaan de gedachte ...

AKC
Arbeidsdeskundigen
AKC levert update Leidraad jobcoach op bij NVvA

Een jobcoach kan ondersteuning bieden bij vinden en behouden van werk. Om u ...

AKC
Arbeidsdeskundigen
Meer Arbeidsdeskundigen nieuws